Dit artikel is vandaag gratis

Of het nu restafval, glas of papier is, nergens wordt zoveel afval aangeboden als op de Wadden, Tytsjerksteradiel valt ook op met een stijging van 29 kilo gft-afval in een jaar

Gecamoufleerde containers. Foto: Jan Dirk van der Burg

Op de Waddeneilanden wordt relatief veel afval ingezameld in Nederland. Schiermonnikoog (785 kilogram) en Vlieland (679 kilogram) noteren de grootste hoeveelheid restafval per inwoner. Ook met papier- en glasinzameling voeren de eilanden de lijstjes aan.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers over afvalinzameling in 2021, van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De hoge inzameling op de eilanden doordat het afval van toeristen wordt meegeteld bij de inwoners. Gemeenten waar het minste afval van Nederland wordt ingezameld zijn Reusel-De Mierden (20 kilogram per inwoner) en Horst aan de Maas (36 kilogram).

Gft-afval

Nederlandse gemeenten hebben in 2021 in totaal 8,8 miljard kilogram huishoudelijk afval ingezameld. Dat komt neer op 505 kilogram per inwoner. In niet-stedelijke gebieden wordt doorgaans meer afval opgehaald dan in stedelijke gebieden. Het gaat dan vooral om meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) en grof tuinafval. Tytsjerksteradiel zag de inzameling van gft-afval dit jaar met 29 kilogram stijgen. Die toename is bijna in geen enkele gemeente zo hoog.

In stedelijke gemeenten wordt gemiddeld meer huishoudelijk restafval opgehaald dan in minder stedelijke gemeenten. Dat komt deels doordat er minder gft-afval wordt ingezameld in gemeenten met veel hoogbouw. Ook wordt in stedelijke gebieden minder vaak afval gescheiden.

Nieuws

menu