Door trajectcontroles zijn 25.161 boetes uitgedeeld op N381 tussen Drachten en Donkerbroek

De trajectcontrole op de N381 tussen Drachten en Donkerbroek leverde in vijf maanden tijd 25.161 boetes op. Daarmee leverde het wegdeel bijna de meeste boetes op van alle N-wegen met deze vorm van snelheidscontrole.

De trajectcontrole op de N381 levert veel boetes op.

De trajectcontrole op de N381 levert veel boetes op. Foto: Rens Hooyenga

Dat blijkt uit een inventarisatie die de NOS heeft gedaan op basis van gegevens van het Openbaar Ministerie. Daarbij gaat het om boetes die tot en met eind april dit jaar zijn uitgedeeld.

Alleen het traject N325 tussen Westervoortsedijk en Huissen in Gelderland kende met 36.442 boetes meer snelheidsovertreders. Daar geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Op de N381 is dat 100 km/u. De trajectcontrole in Fryslân startte in december, in Gelderland was dat een paar weken eerder.

Inmiddels kennen negentien N-wegen trajectcontroles. Vandaag komt daar de twintigste en laatste bij op de N205 in de buurt van Hoofddorp. Daar geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.

Volgens het OM hebben de controles veel nut en zijn ze nodig. Provinciale wegen zijn namelijk de gevaarlijkste wegen van ons land. Grofweg een kwart van alle verkeersdoden valt op de provinciale wegen, terwijl maar 6 procent van de wegen een provinciale weg is. ,,Het is dus belangrijk dat de wegen daar veiliger worden gemaakt”, zegt Officier van Justitie Lindi van Hemert. ,,Met een trajectcontrole wordt er minder hard gereden en daardoor is de weg dus veiliger.”