Veel meer jeugd zonder diploma aan het werk

Gemeenten in Zuidoost-Fryslân vrezen dat werkgevers hun jonge personeel verleiden om zonder diploma volledig aan het werk te gaan. Ze stellen een onderzoek in naar de mate waarin dit ‘groenplukken’ voorkomt.

Leerlingen komen hun diploma ophalen. De aanleiding voor het onderzoek vormt een plotse sterke stijging van het aantal jongeren dat zonder startkwalificatie (een diploma) aan het werk gaat.

Leerlingen komen hun diploma ophalen. De aanleiding voor het onderzoek vormt een plotse sterke stijging van het aantal jongeren dat zonder startkwalificatie (een diploma) aan het werk gaat. Foto: ANP

De aanleiding voor het onderzoek vormt een plotse sterke stijging van het aantal jongeren dat zonder startkwalificatie aan het werk gaat. Aan het einde van vorig schooljaar waren dat in de zeven Zuidoost-Friese gemeenten 25 procent meer dan een jaar eerder: 345 versus 275.

De ontwikkeling staat beschreven in het jaarrapport over 2017-’18 van RMC De Friese Wouden, het samenwerkingsverband van zeven gemeenten om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Dit zijn de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Smallingerland, Opsterland, Heerenveen en Oost- en Weststellingwerf.

Als je achttien of negentien jaar bent, ben je mooi goedkoop, maar dan ben je 22 of 23 en nog steeds ongeschoold

Het gaat om jongeren in de leeftijdscategorie 18-23 jaar. Zij kunnen niet worden verplicht naar school te gaan, maar de gemeenten houden ze wel in de gaten als ze nog geen startkwalificatie (een havo-, vwo- of mbo-2-diploma) hebben.

Wethouder Eric ter Keurs van Smallingerland zegt dat het meestal om relatief eenvoudig werk gaat in sectoren als landbouw, industrie en handel. Vooral voor studenten die een leer-/werktraject volgen kan het risico volgens hem hoger zijn. ,,Ze worden misschien verleid om met de opleiding te stoppen en vijf dagen voor de baas te werken. Maar dan heb je geen diploma.”

Het dreigende gevolg is, aldus de wethouder, dat jongeren op latere leeftijd ook snel weer van de hand worden gedaan. ,,Het zijn over het algemeen beroepen waar niet veel toekomst in zit. Als je achttien of negentien jaar bent, ben je mooi goedkoop. Maar dan ben je 22 of 23 en nog steeds ongeschoold. Dan kan de volgende achttienjarige komen en zit jij thuis.”

Ter Keurs benadrukt dat het niet altijd de werkgever hoeft te zijn die het initiatief neemt: het gebeurt ook dat jongeren zelf vragen volledig te kunnen gaan werken. Bovendien, zegt hij, is werken nog altijd beter dan zonder diploma thuis zitten.

Het onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaken zijn en welke maatregelen gemeenten kunnen nemen.

Nieuws

menu