Veel minderen studenten kiezen voor horecaopleiding: 30 procent minder aanmeldingen voor hotelschool, 18 procent bij de koksopleiding

Veel minder studenten kozen dit jaar voor een horeca- of toerismeopleiding. ,,Misschien heeft het te maken met het tijdelijk stopzetten van buitenlandse stages en uitwisselingsprogramma. Maar er zijn op de NHL ook minder buitenlandse studenten.”

Personeel gezocht bij een horecagelegenheid. De vraag naar personeel loopt hard op.

Personeel gezocht bij een horecagelegenheid. De vraag naar personeel loopt hard op. Foto: marco de swart marco de swart

Veel minder studenten kozen dit jaar voor een horeca- of toerismeopleiding. Bij ROC Friese Poort schatten ze de daling van het aantal nieuwe eerstejaars in op 18 procent. Bij NHL Stenden is de instroom op de voltijd opleiding van de hogere hotelschool 30 procent lager dan vorig jaar.

Er is al langer sprake van een personeelstekort in de horeca. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek staan er bijna 14.000 vacatures open. Vanwege corona gingen veel bedrijven dicht of waren gedeeltelijk open. Personeel moest op zoek naar ander werk. Tussen februari 2020 en februari 2021 verdwenen er volgens het CBS 122.000 banen in de horeca.

Dat bracht de horeca deze zomer, toen alles weer open mocht, in de problemen. ,,Je zag dat bedrijven noodverbanden plakten. Jonge onervaren mensen kwamen of bedrijven gingen in het hoogseizoen deels dicht”, zegt Anco van Kammen, docent gastheerschap aan ROC Friese Poort in Drachten. ,,Het baart me dan ook zorgen dat we minder studenten hebben.”

Niveau 2

Bij de Friese Poort is de terugval vooral zichtbaar bij de koksopleiding niveau 2 en de opleiding zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw. Van Kammen schat in dat het om een daling van 18 procent gaat. Op 1 oktober, als de uiterlijke inschrijfdatum verloopt, is duidelijk wat de definitieve achterstand is.

Bij hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden zien ze tot nu toe de meeste terugloop bij de voltijdsopleiding van de hogere hotelschool, minus 30 procent. Dat betekent tweehonderd studenten minder dan vorig jaar en honderd minder dan in 2019. ,,Maar vorig jaar hadden we een extreem hoge instroom, dus is het lastig te vergelijken. We zitten eigenlijk weer op het niveau van 2018-2019”, zegt een woordvoerder van de hogeschool.

Bij een andere grote hospitality-opleiding van NHL Stenden, de voltijdsopleiding Tourism Management, zijn vijftig studenten minder ingeschreven dan vorig jaar. Landelijk is de afname bij hbo-opleidingen in de horeca en toerisme gemiddeld 20 procent.

Geen buitenland

Wat precies de oorzaak is van de daling bij de hogere hotelschool, moet nog worden geanalyseerd. ,,Misschien heeft het te maken met het tijdelijk stopzetten van buitenlandse stages en uitwisselingsprogramma. Maar we hebben ook te maken minder buitenlandse studenten vanwege reisbeperkingen of, zoals in Duitsland, uitloop van het voorbereidend onderwijs.”

Van Kammen van de Friese Poort hoopt dat het een eenmalige dip is. Het ROC probeert ook beter in te spelen op de behoefte van bedrijven en studenten. Daarom begint er binnenkort een samenwerking met onder andere ziekenhuis Nij Smellinghe voor een gastvrijheidsopleiding. ,,Door gastvrijheid te combineren met zorg of met leisure, leid je mensen op waar nu al een grote behoefte aan is.”

Schier Academy

Op Schiermonnikoog begon deze week de eerste horecaopleiding op het eiland. Vijftien studenten werken en leren tegelijk op de Schier Academy. Dit is een vervolg op de Texel - en Ameland Academy. Volgens Simone Grömminger, initiatiefnemer, is de timing lastig vanwege de grote terugloop bij horecaopleidingen, ,,maar met vijftien studenten zijn we tevreden.”