Op vakantie, gaat het wel óf niet door? Er heerst grote onzekerheid bij Friese vakantiegangers door toenemend aantal besmettingen coronavirus

De coronamaatregelen in Spanje, Frankrijk, Griekenland en Malta worden aangescherpt, vanwege het toenemend aantal besmettingen. Negatieve coronatesten worden steeds vaker gevraagd. GGD Fryslân krijgt het mede daardoor steeds drukker met alle coronatesten.

Het toenemende aantal coronabesmettingen veroorzaakt veel onzekerheid bij vakantiegangers.

Het toenemende aantal coronabesmettingen veroorzaakt veel onzekerheid bij vakantiegangers. Foto: ANP

Voor het vasteland van Spanje geldt vanaf nu een oranje kleurcode, wat betekent dat er alleen nog noodzakelijke reizen worden aangeraden. Verder moeten in Catalonië alle openbare activiteiten om 00.30 uur eindigen en heeft de regio Valencia weer voor ruim dertig steden een avondklok afgekondigd, die zou moeten gelden van 01.00 uur tot 06.00 uur.

Daarnaast wordt in Frankrijk per augustus een gezondheidspas verplicht voor een bezoek aan horecazaken en in het openbaar vervoer, en zijn mensen in Griekenland alleen welkom in horecazaken als ze volledig gevaccineerd zijn. Malta wil vanaf woensdag alle bezoekers weigeren die niet volledig zijn gevaccineerd.

De afgekondigde extra coronamaatregelen roepen veel vragen op bij mensen die een vakantie hebben geboekt. ,,Je merkt dat mensen pas op de plaats zetten’’, zegt Bouwe Veenstra van Veenstra Reizen in Buitenpost. ,,Mensen die hebben geboekt vragen of hun reis door kan gaan, of de regels weer strenger zijn geworden en of ze extra dingen moeten doen.’’

Verwarring

Ook Erik van der Waard van reisbureau Internoord in Leeuwarden zegt dat er veel onzekerheid heerst door de verschillende berichtgeving. ,,De verwarring is enorm. De informatie vanuit het ministerie is teleurstellend’’, zegt hij.

Volgens Van der Waard bellen mensen het reisbureau met vragen over de vliegreis en hoe het zit met de bestemming: ,,Vorig jaar wilden mensen vooral niet meer vliegen, maar nu gaan de vragen meer over of ze nog terug kunnen vliegen als de kleurcode wijzigt.’’

De onzekerheid bij mensen die een vakantie hebben geboekt, is volgens Van der Waard tweeledig. Enerzijds vragen vakantiegangers zich af wat er gebeurt als Nederland zelf rood kleurt – want ook dat hangt in de lucht – en anderzijds willen mensen weten wat ze moeten doen als de vakantiebestemming op rood springt. ,,Er zijn een hoop zorgen’’, concludeert Van der Waard. ,,Wij bekijken het van tijd tot tijd en wachten rustig af.’’

Testen voor vakantie

Niet alleen de verscherpte coronamaatregelen leiden tot onrust bij vakantiegangers, maar ook de coronatesten die verplicht moeten worden afgenomen voordat mensen op reis gaan. RTL Nieuws meldt dat landelijk veel reizigers hun testuitslag te laat binnen krijgen vanwege grote drukte bij laboratoria, waardoor mensen hun vlucht kunnen missen. Jan Arendz, woordvoerder van GGD Fryslân, zegt dat in Fryslân vooralsnog geen sprake is van vertraging in de testuitslagen.

GGD Fryslân doet niet meer dan hooguit 1400 coronatesten voor vakanties: de coronatesten wegens klachten gaan voor, omdat GGD Fryslân meer wil doen dan alleen bijspringen met de commerciële vakantietesten. ,,Vorige week startten de vakanties en toen hadden we meer vakantietesten’’, zegt Arendz.

Op woensdag en donderdag waren er meer dan 2000 coronatesten, waarvan een derde testen voor reizen. Maandag had GGD Fryslân ook 2000 coronatesten, maar daar waren maar 200 testen bestemd voor vakanties. Vanaf volgende week woensdag, als de bouwvakantie bijna begint, verwacht Arendz weer een piek: ,,Op woensdag en donderdag zien we meer vakantietesten, omdat mensen dan op vrijdag of zaterdag vertrekken’’, legt hij uit.

Arendz zegt dat GGD Fryslân de vorige piek aankon, maar hij kan dat nu niet nog eens garanderen: ,,Vanwege het toenemende aantal klachten nemen ook de algemene coronatesten toe. Het wordt dus nu weer iets spannender’’, schat hij in. ,,En als het gaat knijpen, dan gaan de testen voor gezondheid voor.’’

Risiconiveaus

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, en daarom gaan ook de zogeheten risiconiveaus omhoog. Op de nieuwe kaart van Nederland die de overheid dinsdag heeft vastgesteld, gaan zeven regio’s naar het hoogste niveau (zeer ernstig) en dertien naar het een na hoogste niveau (ernstig). Fryslân is nu op het risiconiveau ernstig gekomen.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Momenteel hebben tien regio’s het laagste niveau, waakzaam, en staan de vijftien andere regio’s een stapje hoger, op zorgelijk. Twee cijfers bepalen het risiconiveau in een regio: het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners. Het aantal ziekenhuisopnames is vooralsnog redelijk stabiel, maar het aantal nieuwe gevallen stijgt, en het hoogste cijfer van de twee bepaalt het risiconiveau.

Amsterdam-Amstelland is een van de grootste brandhaarden. Afgelopen week zijn daar 541,5 op elke 100.000 mensen positief getest. Op zondag noteerde de regio een landelijk record van meer dan 1600 positieve tests in een etmaal. In de gemeente Amsterdam zelf kreeg 1 op elke 183 inwoners vorige week te horen dat hij of zij het coronavirus onder de leden had. Eind juni, in de week voordat de cafés en discotheken weer open mochten, testte één op elke 3096 Amsterdammers positief.

Groningen

In de gemeente Groningen werd het coronavirus vorige week zelfs vastgesteld bij 1 op elke 108 mensen. In de week voor de laatste versoepeling overkwam dit 1 op elke 6173 Stadjers. Dat is een toename van 5620 procent in ongeveer twee weken tijd.

Met al die nieuwe gevallen komen Amsterdam-Amstelland en de regio Groningen op zeer ernstig, net als de regio’s Utrecht, Rotterdam-Rijnmond, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek en Hollands Midden.

De dertien regio’s die op ‘ernstig’ komen te staan, een stap eronder, zijn Haaglanden, Twente, Midden- en West-Brabant, Zaanstreek-Waterland, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Gelderland-Midden, Zuid-Holland Zuid, Noord-Holland Noord, Brabant-Noord en Fryslân. De overige regio’s, die de status zorgelijk krijgen, zijn Flevoland, Zuid-Limburg, Drenthe, Limburg-Noord en Zeeland.

Europese kaart

Op donderdag komt de Europese gezondheidsdienst ECDC ook met een nieuwe coronakaart. Daarop is Nederland nu nog grotendeels oranje, met hier en daar wat groene gebieden dankzij de coronaluwte die ruim een week geleden ten einde kwam.

Op de nieuwe kaart van de corona-uitbraak in Europa worden Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen waarschijnlijk rood. Naar aanleiding van die kaart kunnen andere landen hun burgers afraden om naar Nederland te komen, en ze kunnen strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.