Veenklooster komt samen onder eeuwenoude eik voor de Midzomerdagverkoop: 'Lekker kneuterig'

Een goudkleurige lamp van minstens vijftig jaar oud, een donkerrood Perzisch tapijt, een fraai gevormde kandelaar die zijn beste tijd gehad lijkt te hebben en heel veel kleding en boeken. Het zijn allemaal spullen die de inwoners van Veenklooster uit hun schuren, kelders, zolders en woonvertrekken hebben gehaald om aan te bieden op de Midzomerdagverkoop.

De Midzomerdagverkoop in Veenklooster.

De Midzomerdagverkoop in Veenklooster. Foto: Marcel van Kammen

De markt wordt gehouden op de oude brink in het dorp in het kader van Feankleasterdei, dat vijf jaar geleden voor het laatst werd georganiseerd. ,,Het loopt lekker door hoor, het vult mekaar steeds weer aan,” zegt Jurjen de Boer, die zonnebloemen verkoopt op de weide onder de eeuwenoude eik van het brinkdorp. ,,Het vindt één keer in de vier jaar plaats, een echte traditie in het dorp.”

Rondom hem loopt een handjevol mensen nieuwsgierig langs de verschillende kramen, springen kinderen uitgelaten op een springkussen en strijken mensen neer op bankjes voor een drankje of een versnapering. De opbrengst van de zonnebloemen gaat - net als die van de oliebollen en drankjes die worden verkocht - naar de tweejaarlijkse Krystkuier in december. Een wandeltocht die door de lommerrijke omgeving van het dorp leidt, met een bijbehorend kerstspel.

Zwanen

De dorpsvlaggen - blauw, zwart en wit - wapperen aan de huizen om de brink heen. Ze worden bij elk dorpsevenement uit de kast gehaald. De kleuren verwijzen naar de zwaan van Fogelsanghstate, een buitenhuis en landgoed dat in 1646 werd gebouwd. De familie Fogelsang had een zwaan als wapendier, omdat ze zwanen hield voor de handel. Het park bij de state is in de negentiende eeuw aangelegd door de bekende Friese tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard.

,,Leuk hier hoor, echt een beetje dat vintagegevoel hè”, zegt Wieke de Boer, die samen met Trea Elgersma op deze zonnige zaterdagmiddag een fietstochtje vanuit Buitenpost aan het maken is. ,,Het is lekker kneuterig”, voegt Elgersma, toe. Beide zijn neergestreken op ‘de troon van Herodes’, die in het midden van de weide is opgesteld. Dat heeft te maken met het thema van de Krystkuier dit jaar: ‘Van kribbe tot kroon’.

Groene oase

,,Hij is gebaseerd op de troon in de Ridderzaal waar koning Willem-Alexander op zit. Vanuit het dorp zijn ze naar Den Haag geweest om te bestuderen hoe de troon eruit ziet. Nu wordt hij voor de Krystkuier gebruikt. Dan staat hij op het bordes van Fogelsanghstate. Dat is dan het decor als paleis van Herodes”, vertelt Hetty Kazimier, die bij de drankjes en hapjes staat.

Ze is organisator van de markt als voorzitter van de stichting Veenklooster, die het dorp om útens op de kaart moet zetten. Het dorp heeft volgens haar veel te bieden. ,,Een bijzondere geschiedenis en natuurlijk de natuur. De oude eikenlanen, het bos, de brink en de state, maken het een kleine groene oase in de omgeving.”