Dit artikel is vandaag gratis

UPDATE: Vissersprotest in de havens van Harlingen en Lauwersoog afgelopen, veerboten naar de Waddeneilanden kunnen weer varen

De haven in Harlingen, waar de pont van rederij Doeksen niet kan uitvaren. Foto: Bert Kalteren

De blokkades door vissers in de havens van Harlingen en Lauwersoog zijn maandagmiddag opgeheven. Veerboten naar Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog kunnen weer varen. Het zal tot in de middag duren voordat de afvaarten weer volgens de dienstregeling verlopen.

Maandagochtend werd de veerhaven in Harlingen geblokkeerd door vissers die actievoerden tegen het stikstofbeleid van de overheid. Dit betekende dat veerboten van en naar Vlieland en Terschelling niet uit konden varen. Dat is inmiddels voorbij.

De blokkade van de haven van Harlingen duurde maandag het langst. De eerste boot vanaf Terschelling was al vertrokken toen de vissers met hun kotters de haven afsloten. Passagiers konden de Willem Barentsz verlaten via een andere kade in Harlingen, maar daar konden auto’s en goederen niet van boord. De Willem Barentsz meerde maandagmiddag alsnog bij de veerdam in Harlingen aan, zodat eilanders hun voertuig konden ophalen. Ondertussen vertrokken vanaf de eilanden de eerste veerboten weer. Ook de sneldienst van Terschelling naar Harlingen en vice versa gaat weer varen.

De veerdienst vanaf Schiermonnikoog moest maandagmorgen met alle passagiers aan boord terugvaren naar het eiland, toen de haven van Lauwersoog geblokkeerd bleek. Ook de sneldienst vanaf dat eiland keerde terug. In Lauwersoog was de blokkade rond 10.30 uur voorbij. Rederij TESO, die de verbinding van en naar Texel verzorgt vanuit Den Helder, heeft voor maandagmiddag extra afvaarten geregeld.

Ameland is maandag steeds bereikbaar geweest, aangezien de haven van Holwerd niet werd afgesloten door actievoerende vissers. De belangrijkste doorgaande scheepvaartroute in Noord-Nederland, het Prinses Margrietkanaal, is sinds maandagmorgen gestremd. Bij Gaarkeuken in Groningen staan tractoren op een brug, die daardoor niet open kan voor schepen onderweg van Lemmer naar Delfzijl of andersom. Een klein aantal binnenvaartschepen ligt voor de gesloten brug; de rest van de schepen kon tijdig een andere route nemen of wachten in een haven, aldus Rijkswaterstaat.

De vissers hadden zich aangesloten bij de landelijke actie van de boeren, die vandaag ook actievoeren. De Harlinger haven was geblokkeerd door zes boten met aan weerszijden touw. Passagiers uit Vlieland en Terschelling gingen in een zijhaven van boord, maar de veerdiensten namen geen mensen mee terug. Passagiers die voor vandaag geboekt hadden woeden door Doeksen geadviseerd hun ticket te wijzigen naar een ander moment en niet naar Harlingen te komen.

Niet ingegrepen

,,De haven is dicht door vissersschepen, dus we kunnen niet meer bij de afmeervoorzieningen”, zei directeur van rederij Doeksen Dirk Spoor. In Harlingen was politie aanwezig, maar er werd niet ingegrepen. ,,We informeren onze passagiers dat afvaarten uitgevallen zijn en ze in ieder geval rekening moeten houden met enorme vertragingen”, zei Spoor.

Rederij TESO waarschuwde mensen die vanuit Den Helder naar Texel willen maandagmorgen al dat het ,,niet verstandig is om naar de veerhaven te komen”. Zowel op Texel als in Den Helder hadden actievoerders afvaarten onmogelijk gemaakt door blokkades.

Nieuws

menu