Dit artikel is vandaag gratis

De verdachte in de grote rechtszaak over operatie 'Vidar' beweert in de rechtbank dat hij tot criminele daden is aangezet door een burgerinfiltrant

Archieffoto van de rechtbank in Leeuwarden. Foto: ANP

De behandeling van een Friese drugszaak die bekendstaat als operatie ‘Vidar’ is donderdag begonnen in de rechtbank in Leeuwarden. Het OM zette hierbij een criminele burgerinfiltrant in.

Op dag één van de in totaal 25 zittingsdagen verscheen een lid van de motorclub Red Devils voor de rechter. Deze verdachte uit Stiens ontmoette de burgerinfiltrant begin 2018 in Leeuwarden. Ze hadden contact over drugshandel. De infiltrant verrichtte hierbij pseudo-aankopen.

In de rechtbank verklaarde de verdachte te zijn aangezet tot crimineel gedrag door de burgerinfiltrant die hij ,,een grote jongen” noemde. ,,Hij creëerde een klimaat waar ik niet uit kon wegkomen.”

Finland

Deze zaak is het begin van grootschalige drugshandel naar onder meer Finland, Ierland en Australië. Op 2 maart 2020 onderschepte de politie op de A7 bij de Duitse grens een transport van 86 pakketten speed richting Finland. Die dag waren er invallen bij 22 personen.

Het Openbaar Ministerie komt naar verwachting op 13 april met de strafeisen.

Nieuws

menu