Verkoop Paleis Soestdijk als schrikbeeld voor Veenhuizen

Ruim tachtig beeldbepalende gebouwen met omliggende grond in de voormalige Kolonie van Weldadigheid Veenhuizen in Drenthe staan te koop. Volgend jaar maart hoopt het rijk, van wie de gebouwen nu nog zijn, de nieuwe eigenaar te kunnen presenteren. Maar bij erfgoedvereniging Bond Heemschut zijn er zorgen over de verkoop.

Sfeerbeeld van een straat in de Koloniën van Weldadigheid.

Sfeerbeeld van een straat in de Koloniën van Weldadigheid. Foto: ANP

De zorgen van Heemschut zijn er vooral omdat niet duidelijk is of de kopers met hun bod voldoende oog hebben voor de monumentale waarde van Veenhuizen. Het complex is voorgedragen om de status van UNESCO Werelderfgoed te krijgen.

Dat het rijk niet altijd oog heeft voor de monumentale waarde van gebouwen, bewijst volgens Karel Loeff van Bond Heemschut de verkoop van Paleis Soestdijk in 2017. Een consortium van vier partijen kocht het paleis toen voor 1,7 miljoen euro, om er een innovatieplatform, horeca en woningen in op te nemen. ,,Natuurmonumenten, een partij van maatschappelijk belang, had ook een bod willen doen, maar kon niet tippen aan het bedrag dat het consortium op tafel legde”, zegt Loeff. ,,Het lijkt of financiële opbrengst toen een grote rol speelde in het gunnen van de koop.”

In ieder geval zouden de gemeente of de omwonenden van de plannen op de hoogte moeten zijn. Het gaat hen direct aan

Bij Veenhuizen kan zomaar iets vergelijkbaars gebeuren, denkt hij ,,omdat het verkoopproces niet transparant is”. Hij zou als erfgoedvereniging graag inzicht willen krijgen in de plannen van de mogelijke kopers voor de gebouwen. ,,Maar in ieder geval zouden de gemeente of de omwonenden daarvan op de hoogte moeten zijn. Het gaat hen direct aan. De gemeente zou de bouw van, ik noem maar wat, vakantiewoningen moeten vergunnen. Zij gaan daar uiteindelijk over.” Volgens Loeff werd de gemeente Baarn na de verkoop van Paleis Soestdijk ook met een voldongen feit geconfronteerd.

Kwaliteit leidend

Maar volgens Loek Houtepen van Rijksvastgoed is de gemeente Noordenveld, waar Veenhuizen ligt, al in het voortraject betrokken geweest bij de verkoopprocedure. ,,Met de gemeente hebben we de uitgangspunten voor de verkoop afgesproken. Het verkoopproces verloopt in meerdere fases, waarbij niet alleen op prijs maar eerst ook de inhoud van het plan wordt beoordeeld.”

Nu de biedingen worden beoordeeld, wordt er over de inhoud niks naar buiten gebracht. ,,Dat is logisch, omdat we nog in gesprek met geïnteresseerden zijn die in alle vrijheid met ons moeten kunnen praten”, zegt Houtepen. Het noemen van de geïnteresseerden, zou bovendien in strijd zijn met privacyregels. ,,Maar als partijen dat willen, dan mogen ze zelf wel naar buiten brengen dat ze meedingen. Wij zullen dit echter niet kunnen bevestigen.”

Een onafhankelijke commissie buigt zich over de plannen, verzekert Houtepen. Dat het beeld is ontstaan dat Rijksvastgoed vooral kijkt naar financiële opbrengsten strookt volgens hem niet met dit verkoopproces.

Bond Heemschut heeft de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken gevraagd de zorgen over Veenhuizen te agenderen.

Nieuws

menu