Verlaat watersportseizoen begint rustig

Wachten voor een open brug op een zondagmiddag. Sinds gisteren moeten we er weer aan wennen, nu provincie en de gemeenten zijn overgestapt op de zomerregeling voor het bedienen van bruggen en sluizen. De verruiming van de bedieningstijden zorgde nog niet voor extra drukte op de Friese wateren.

De brug over de Noarder Alde Wei tussen de Langwarder Wielen en de Goïngarypster Puollen bij Broek ging gistermiddag een paar keer per uur open voor zeilboten en grote cruisers.

De brug over de Noarder Alde Wei tussen de Langwarder Wielen en de Goïngarypster Puollen bij Broek ging gistermiddag een paar keer per uur open voor zeilboten en grote cruisers. Foto: Niels de Vries

Vanwege de coronacrisis werd de overgang van winter- naar zomerregeling, die ook wel gezien wordt als het begin van het watersportseizoen, verplaatst van 1 april naar 1 mei. Waar bruggen en sluizen in de winter op afroep via een telefoontje opengaan, gebeurt dat nu vaker op basis van sensoren die de boten herkennen. Daarnaast worden ze nu weer bediend op zon- en feestdagen.

Rustig op het water

In een tijdsbestek van een half uur - de tijd die nodig is om een vouwkano in elkaar te zetten - ging de brug over de Noarder Alde Wei tussen de Langwarder Wielen en de Goïngarypster Puollen bij Broek gistermiddag drie keer omhoog. Per keer voeren er zo’n drie zeilboten of grote kruisers langs. Deze brug wordt jaarlijks zo’n dik zevenduizend keer gepasseerd, zo meldt de provincie. Daarmee is het de op drie na populairst brug. Volgens Gerrit de Vries, die in de voormalige brugwachterswoning uit de jaren dertig aan de Tramwei woont, was het gisteren maar rustig.

Ik haw hjir fannemiddei mar sa’n fjirtich boaten sjoen. Foarich wykein wiene it der sa’n trijehûndert

,,Ik haw hjir fannemiddei mar sa’n fjirtich boaten sjoen”, zegt de Vries. ,,Foarich wykein wiene it der noch sa’n trijehûndert. Mar it waar is ek better as foarsein.”

Op de Langwarder Wielen zijn ongeveer acht masten van zeilboten te zien, vooral Valkjes. Het valt ook Rob Peters uit Naarden op dat het rustig is op het water. Het is de de eerste dag van het seizoen dat hij met zijn Valkje, die doorgaans in Boornzwaag ligt, gaat varen. ,,Het is een stuk minder gezellig, vooral in de haven mis je de bedrijvigheid. Je hebt mekaar toch nodig om een leuke sfeer te maken.”

Toeristeneconomie eilanden keihard geraakt

Maar ondanks die oproep blijft de toekomst onzeker. ,,Je zou willen dat we wisten hoe de komende maanden eruit gaan zien", zegt Schokker. ,,De onzekerheid maakt het voor ons allemaal nog veel moeilijker dan het al is."

Marieke Lankester, die met haar Lemster Aak uit Heeg richting Broek vaart, vindt dat het met de rust wel wat meevalt. ,,Hier is het misschien wat rustiger, maar bij de Hegemer Mar was het weer wat drukker. Er staat ook niet heel veel wind, misschien speelt dat ook mee. Maar verder is het wel lekker zonnig.”

Andere jaren haven vol

In Langweer, de dichtstbijzijnde haven, zijn nog veel lege plekken aan de aanlegsteiger. ,,Andere jaren zou de haven nu vol hebben gelegen”, zegt Maarten van Dijk, die met zijn familie het weekend in een vakantiehuisje doorbrengt. ,,Vooral omdat je nu met 5 mei erbij een langer weekend hebt, zou je verwachten dat het drukker is. Maar het valt nog mee.”

In het oude smalle centrum zijn wel veel mensen op de been. Velen staan op gepaste afstand in de rij voor ijssalon ‘t Hoekje, maar dit is ook een van de weinige gelegenheden die open is. Het maakt Mathieu Verhoeve uit Haaksbergen, die met een Valkje richting Boornzwaag zeilt, niet zoveel uit hoe druk of rustig het is. ,,Het gaat mij om het zeilen. Het is lekker weer, ook al waait het niet zo hard. Gelukkig kunnen we ondanks alle maatregelen nog altijd een stukje zeilen.”

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws

Meest gelezen

menu