Dit artikel is vandaag gratis

Verlichtingsactie op het Anna Maria van Schurmancollege Franeker, de Fietsersbond wijst scholieren op de noodzaak van goede fietsverlichting

Het voorlicht van een racefiets. Foto: ANP

Vrijwilligers van de Fietsersbond gaan dinsdag de fietsverlichting van scholieren van het Anna Maria van Schurmancollege in Franeker controleren. De actie moet de jeugd bewust maken van het gevaar zonder goede verlichting te fietsen.

Vanaf 07.30 uur staan de vrijwilligers samen met wethouder verkeer, Kees Arendz van de gemeente Waadhoeke, bij de school. In deze maanden gaat de schooljeugd in het donker naar school en komen ze vaak in het in het donker weer thuis. De actie roept verkeersdeelnemers op zich te laten zien in het verkeer en ervoor te zorgen zelf goed te kunnen zien.

Volgens de wet hoort een fietser met licht aan te rijden tussen zonsondergang en zonsopgang. Maar ook blij slecht zicht overdag, zoals bij dichte mist, is dat verplicht. Je mag tegenwoordig ook losse lampjes hebben zowel op je fiets of op het bovenlichaam. De lichten mogen niet knipperen. Op het fietsen in het donker zonder verlichting staat een boete van zestig euro.

Nieuws

menu