Vermilion gaat 100 boringen doen met dynamiet in het grondwaterbeschermingsgebied bij Oudega (De Fryke Marren). Lees hier waarom

Vermilion wil weten of er aardgas zit in het grondwaterbeschermingsgebied Oudega (DFM). Om tot zes kilometer diepte te kunnen meten, komen er in het gebied zo’n honderd boorgaten waarin dynamiet tot ontploffing wordt gebracht. Door de trillingen levert dit kennis op over de aardlagen, de aanwezigheid van aardgas en de mogelijkheid tot geothermie. Als vermoed wordt dat er echt aardgas in de grond zit, zijn er ook nog proefboringen nodig.

Vermilion wint op meerdere plekken in Fryslân gas, zoals hier in Nijega. Daar wil Vermilion de winningsperiode tot 2028 verlengen.

Vermilion wint op meerdere plekken in Fryslân gas, zoals hier in Nijega. Daar wil Vermilion de winningsperiode tot 2028 verlengen. Fotograaf: Rens Hooyenga

Het energiebedrijf voert de onderzoeken uit in vier deelgebieden van Noord-Nederland. Het gaat in Fryslân in totaal om 750 vierkante meter. De boringen in Akkrum en Zuid-Fryslân zijn in 2017 gedaan, nu is Vermillion aangekomen bij Hemelum. Binnen dat onderzoeksgebied valt ook het grondwaterbeschermingsgebied van Oudega.

Nieuws

menu