Gasbedrijf Vermilion moet een nieuwe vergunning aanvragen voor gaszoektocht in Fryslân, juridisch getouwtrek heeft effect

De gaszoektocht die energiebedrijf Vermilion in een groot deel van Fryslân wil doen, loopt voor een deel jarenlange vertraging op.

Vermilion wint gas op meerdere plekken in Fryslân, zoals in Nieuwehorne.

Vermilion wint gas op meerdere plekken in Fryslân, zoals in Nieuwehorne. Foto: FD

Vermilion wil in een groot deel van Fryslân, vooral in het zuiden, zoeken naar gasvelden en aardwarmte. De zoektocht zou dit najaar beginnen in twee concessiegebieden: Hemelum (van de wateren de Hegemer Mar en de Fluezen tot en met Workum, Koudum en Gaastmeer) en Lemsterland (omgeving Lemmer en een deel van de Stellingwerven).

De zoektocht in Hemelum begint volgens planning dit najaar. Eigenlijk zou dit onderzoek al vorig jaar uitgevoerd worden, maar dat werd uitgesteld vanwege de coronacrisis en de dalingen van de gasprijs als gevolg daarvan.

Juridisch getouwtrek

De zoektocht in Lemsterland is op de lange baan geschoven. Deze zoektocht werd aangevochten door de gemeente De Fryske Marren, en dat juridische getouwtrek heeft de boel zodanig vertraagd dat het niet lukt om de zoektocht voor eind december af te ronden. ,,Het is te laat in de planning om de zoektocht zorgvuldig te doen”, aldus woordvoerder Hidde Baars van Vermilion.

Wanneer het onderzoek wel wordt gedaan, durft Baars niet te zeggen. ,,We moeten een nieuwe vergunning aanvragen. En vergunningentrajecten in Nederland duren lang. Ik denk niet dat het in 2022 lukt, eerlijk gezegd.”

Explosieven

Vermilion deed in 2017 al onderzoek in een gebied waar onder meer Sneek in valt. De resultaten daarvan worden tot eind december niet gepubliceerd, meldde Vermilion eerder aan het Friesch Dagblad . Bij de zoektocht wordt onder meer gebruik gemaakt van explosieven om de bodem in kaart te brengen.