Verpleegkundige corona-afdeling MCL Leeuwarden speelt met heel het land ‘Ere zij God’

In heel Nederland spelen amateurmusici vanavond om 21.00 uur Ere zij God na een oproep van een trompettiste uit Weesp. Zo ook Karin van der Woude (23) uit Schraard, verpleegkundige op de corona-afdeling van het MCL.

Trompettiste Karin van der Woude voor het kerkje van Schraard.

Trompettiste Karin van der Woude voor het kerkje van Schraard. Foto: Simon Bleeker

Karin van der Woude werkt sinds kort als verpleegkundige op de corona-afdeling van het MCL in Leeuwarden. Vanavond speelt ze het bekende kerstlied Ere zij God voor de ingang van de kerk in haar woonplaats.

Livestream

Toen de predikant van de protestantse gemeente Schraard-Longerhouw-Schettens hoorde van het initatief van muzikanten om het Ere zij God te spelen, vroeg ze Karin of ze dat voor de ingang van de kerk wilde doen. De kerk zou de uitvoering dan live streamen op de Facebook-pagina van de gemeente. Voor Karin is dat geen probleem. ,,Myn âlders binne koster. Dus dit is bekend terrein”, zegt ze nuchter.

Vijftig musici

Eenmaal in de twee jaar begeleidt een groepje muzikanten van fanfare Excelsior van Schraard de kerstdienst in het dorp. Omdat het fanfareorkest uit wel vijftig musici bestaat en het romanogotische kerkje uit de dertiende eeuw maar klein is, speelt Karin niet ieder jaar met Kerst.

Als afsluiting van elke kerstdienst en kerstconcert klinkt vaak het Ere zij God . ,,It is in moai liet, mar wol lang. Seker om it allinnich te blazen. Mei it hiele korps heart it folle moaier, mar it is dit jier net oars. Ik slaan my der wol troch hinne. Ik meitsje der wol wat fan.”

It is in moai liet, mar wol lang. Seker om it allinnich te blazen

Tijdens de kerstdagen hoeft Karin niet te werken. Ze studeerde afgelopen augustus af als verpleegkundige en werd ingezet in het flexteam van het MCL in Leeuwarden. Aanvankelijk werkte ze op de afdeling oncologie, maar sinds kort op de corona-afdeling. ,,Wy hawwe in gesellich team en op de ôfdieling lizze jonge en âldere minsken. Hiel ôfwikseljend. Ferliken mei de earste golf is der no folle mear bekind oer it firus. Al bliuwt it hjir wol oppasjen.”

Kerstkaarten

Afgelopen week kregen de patiënten op de corona-afdeling van het MCL kerstkaarten die gemaakt waren door leerlingen van enkele basisscholen uit Leeuwarden.

Niet handig

Karin had voor het ziekenhuis ook graag een muzikale kerstgroet gebracht, maar dat is in deze besmettelijke tijden niet handig. ,,Ik kin myn ynstrumint net iens meinimme de ôfdieling op. It firus kin sa op de koffer komme en ik kin it meinimme nei hûs. Dat moatte wy net ha.”

Voor Karin ligt het voor de hand om vanavond mee te doen met de landelijke oproep om gezamenlijk Ere zij God te spelen. Op 4 mei speelde ze ’s avonds om acht uur ook het taptoe-signaal toen de doden uit de Tweede Wereldoorlog werden herdacht. Dat deed ze toen vanuit haar tuin. De plek vanavond bij de ingang van de kerk is wel speciaal, vindt ze. ,,Binne wy dochs in bytsje mei elkoar ferbûn.”

Nieuws

menu