Het aantal coronabesmettingen neemt toe, het mondkapje keert om die reden weer terug in de Nederlandse ziekenhuizen

Personeel van zorginstellingen in Noord-Nederland moeten verplicht een mondneusmasker dragen. Patiënten en bezoekers worden hier nadrukkelijk toe verzocht. Dit heeft het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland besloten.

Het verplichte mondkapje keert terug in de Noordelijke ziekenhuizen en op steeds meer zorglocaties.

Het verplichte mondkapje keert terug in de Noordelijke ziekenhuizen en op steeds meer zorglocaties. Foto: JERRY LAMPEN JERRY LAMPEN

Het dragen van een mondneusmasker was al verplicht voor handelingen waarbij geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. ,,De oplopende besmettingscijfers zijn de aanleiding om de algehele mondkapjesplicht her in te voeren”, zegt Winanda Hoegen-Kuiper, woordvoerder van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN).

Ze zegt dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen er alles aan moeten doen om de veiligheid van medewerkers, patiënten, bewoners en bezoekers te garanderen. ,,Als we iets kunnen doen om verdere besmetting te stoppen, dan moeten we dat niet nalaten.”

Signaal

Volgens Hoegen zijn andere zorgaanbieders, zoals huisartsen, de acute zorg al voorgegaan. ,,Daar zijn de mondkapjes al de hele week terug, zodra de besmettingscijfers weer begonnen op te lopen.”

Ze vindt het een duidelijk signaal dat nu ook de acute zorg van Fryslân, Groningen en Drenthe het mondkapje herinvoert. ,,Door samen één lijn te trekken, is het voor iedereen duidelijk.”

Bang dat mensen het dragen van mondkapjes ontwend zijn is ze niet. ,,Als bezoekers er niet aan hebben gedacht, stellen veel ziekenhuizen mondkapjes beschikbaar.”

De herintroductie is per direct van kracht.