Dit artikel is vandaag gratis

Verschillende stembureaus gaan vandaag al open, de woningbouw blijkt de grootste zorg van de kiezers en nieuwe jeugddiensten in Bolsward: dit zijn de verhalen uit het Friesch Dagblad van maandag | Dagoverzicht

Hoe stemt Bilgaard? Foto: Marianne Velsink

Een overzicht van het nieuws uit het Friesch Dagblad van vandaag. Lees meer over hoe verschillende stembureaus hun deuren hebben geopend, hoe Sven Kramer en Ireen Wüst afscheid namen in Thialf en hoe sc Heerenveen er opnieuw niet in slaagde om een competitiewedstijd te winnen.

Vanaf vandaag kunnen kiezers in alle Friese gemeenten in ten minste één stembureau terecht om hun stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De stembureaus zijn veelal open tussen 07.30 en 21.00. Maar welke rol speelt de oorlog in Oekraïne? Gaan kiezers nu juist wel stemmen of misschien eerder niet?

En ja, de stembureaus zijn open, en daarmee zit de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen er grotendeels op. Waardoor laten kiezers hun stem nu bepalen? Friesch Dagblad- verslaggever Marianne Velsink ging op onderzoek uit in Jubbega, Brantgum, Harkema en de Leeuwarder wijk Bilgaard. Wat blijkt: de woningbouw blijkt het belangrijkste thema onder de kiezers.

Christelijke gemeente Het Keerpunt in Bolsward en Stichting Stronglife willen met een nieuwe serie speciale jeugddiensten ook buiten de digitale wereld een gemeenschap van jonge mensen bouwen. Jeroen voor ’t Hekke, een van de tienerleiders van het jongerenwerk Fisk van de gemeente, zet zich hier voor in.

Sven Kramer en Ireen Wüst schaatsen hun laatste ereronde in Thialf. Beide schaatsiconen nemen na bijna twee decennia op grootse wijze afscheid van de sport. Zij kregen een luid applaus vanaf de volgepakte tribunes.

En tot slot: zaterdagavond slaagde Heerenveen er voor de negende achtereenvolgende keer niet in om een competitiewedstrijd te winnen. De Friezen speelden gelijk tegen RKC en daar schoten ze bitter weinig mee op. ONS Sneek won wél, na een bijzondere week. Trainer Jan Vlap stapte op, maar tegen AZSV bewezen de Snekers dat ze nog konden winnen.

Lag dat aan de opgestapte trainer? Nou nee, zegt spits Gerben Visser. ,,Het is niet leuk wat er is gebeurd. We kunnen nu wel gaan roepen; ‘de trainer is eruit en nu wil het wel.’ Maar ook met Jan hadden we dit kunnen redden. Het was misschien wel een wake-up call .”

Wil je elke dag een overzicht van onze verhalen in je mailbox krijgen? Schrijf je dan in voor onze dagelijkse nieuwsbrief. Dat kan hier. Fijne dag verder!

Nieuws

menu