Versmarkt voor behoud van het lokale ambacht in Workum

Versmarkt De 3 Ambachten brengt slager, bakker en biologische kaasmaker samen in hartje Workum. De oude school en bieb oogt als een delicatessenzaak en wekt bij bezoekers verwondering. ,,In één pand versterk je elkaar. Dit verdient navolging.”

Commissaris van de Koning Arno Brok (tweede van links) bezoekt de nieuwe Versmarkt in Workum en maakt een praatje met de ondernemers.

Commissaris van de Koning Arno Brok (tweede van links) bezoekt de nieuwe Versmarkt in Workum en maakt een praatje met de ondernemers. Foto: Niels de Vries

,,Een pareltje voor de hele zuidwesthoek en een combinatie van ambachten die je niet zomaar in Fryslân vindt”, zegt Otto-Jan Bokma van biologische kaasmakerij De Nylander uit It Heidenskip.

De ondernemer nam commissaris van de Koning Arno Brok gisteren, na een werkbezoek aan zijn boerderij met 120 Jerseykoeien, mee naar Workum. Hij stelt dat het avontuur dat Thijs en Janke van der Meer van de gelijknamige slagerij aangingen met De Nylander en bakkerij Van der Werf nu al navolging verdient in andere kleine steden en dorpen. ,,Het is een aanrader om winkels te combineren in één gebouw en daar streekproducten te leveren. Dat past bij de klant die steeds bewuster koopt: lokaal en duurzaam. Die wil geen vlees meer uit Argentinië dat zo goedkoop mogelijk is. Zo goedkoop is dat ook niet, het moet namelijk helemaal hierheen gebracht worden. Vlees hebben we hier zelf genoeg.”

Dit past bij de klant die steeds bewuster koopt: lokaal en duurzaam

Brok kreeg onder meer droge worst, nagelkaas en de Werflander, een brood van Van der Werf met overjarige kaas van De Nylander, voorgeschoteld. De versmarkt is vandaag een week open. ,,Het gaat fantastisch”, laat slager Thijs van der Meer weten. ,,Mensen die binnenkomen verbazen zich. Het plaatje is compleet. ‘Wat is dit mooi’, horen we steeds. Het is aan ons om goede producten te maken en te presenteren. En dan hopen we dat ze blijven komen.”

Oude lagere school

De drie ambachtelijke bedrijven, die veelal werken met lokale en duurzame ingrediënten, zitten met hun versmarkt in een 98 jaar oude basisschool. Aan de verbouw gingen de nodige hobbels wat betreft vergunningen vooraf. Daar wil initiatiefnemer Van der Meer het nu niet meer over hebben. Het pand zelf, maar ook de ligging naast supermarkten Aldi en Poiesz, trokken de slager naar de Begine 52 toen de bibliotheek vertrok. Van der Meer kreeg nog gitaarles in het gebouw, collega Bokma zat er op school. ,,In de hoek met de kazen zaten vroeger de eerste en tweede klas van de lagere school. Daar had ik les van juf Foekje.”

In de open ruimte, waar het slagers- en bakkerswerk in beeld is, zijn boven de klant de oude balken van de school te zien. Ook de grote ramen zijn in ere hersteld door de ijzeren raampjes eruit te halen en aluminium kozijnen te plaatsen. ,,Zo lijkt het weer op hoe het was. De voorgevel van het oorspronkelijke gebouw zit overigens niet aan de klantzijde, maar is nu vanuit onze kantine boven terug te zien”, zegt Van der Meer.

Wij misten niet de stroom van publiek, nee. Maar vooruitkijkend moet je als ondernemer ook kansen zien én pakken

De stap van de slagerij, met nog een tweede vestiging in Workum en eentje in Bolsward, was niet een vlucht naar voren. De retail in Workum weet zich, mede door het toerisme, nog goed te redden in tijden van bevolkingskrimp ,,Wij misten niet de stroom van publiek, nee. Maar vooruitkijkend moet je als ondernemer ook kansen zien én pakken. En als je ambachtsbedrijven wilt waarborgen in kleine kernen, dan is samenvoegen een mooie oplossing.”

De drie partijen zien al winkelend publiek van de supermarkten binnenkomen, en wie een brood haalt neemt veelal ook een stuk kaas of vlees mee. ,,Bij onze boerderijwinkel hebben we een vaste klantenkring en, normaal gesproken, heel veel toeristen”, zegt Bokma van De Nylander. ,,Maar voor de Workumers waren die paar kilometer toch vaak te ver. Nu zijn we binnen handbereik. We hebben er nu al heel veel klanten bij.”

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws

menu