Versneld examen doen voor Engels is voor 4-havoleerlingen een uitkomst, maar ook spannend. 'Het is toch je eerste examen ooit'

Het was dinsdagmiddag megadruk op csg Comenius Mariënburg bij het havo-examen Engels. Van de ruim vierhonderd kandidaten deden dit jaar bovendien voor het eerst achttien vierdejaars-havoleerlingen versneld examen.

De 4-havoleerlingen Mats Zijlstra, Betty van der Ley en Sieb Tjepkema Chepillo (vanaf links) hebben gisteren bij Mariënburg versneld examen Engels gedaan.

De 4-havoleerlingen Mats Zijlstra, Betty van der Ley en Sieb Tjepkema Chepillo (vanaf links) hebben gisteren bij Mariënburg versneld examen Engels gedaan. Foto: Marchje Andringa

De mogelijkheid om een jaar eerder examen te doen in bepaalde vakken van het voortgezet onderwijs en vmbo bestaat als sinds 2007, niet veel studenten maakten er echter gebruik van. Toch heeft het fenomeen de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Er kan vervroegd examen worden gedaan in de vakken Nederlands, Engels, Frans en wiskunde.