Vertraging in veiling 5G-frequenties dreigt door rechtszaak Inmarsat Burum, het bedrijf van de 'grote oren'

De maritieme noodcommunicatie die Inmarsat vanuit Burum per satelliet doorgeeft aan hulpdiensten moet ruimte maken voor het 5G-netwerk. Maar nu dreigt andersom de veiling van 5G-frequenties vertraging op te lopen door een rechtszaak van Inmarsat.

Inmarsat in Burum.

Inmarsat in Burum.

,,Het lastige vind ik dat het hier lijkt te gaan om armpje drukken of kijken wie er het eerste knipoogt”, zei de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam tijdens de zaak die satellietbedrijf Inmarsat tegen de Nederlandse staat had aangespannen. In de rechtbank in Dordrecht vlogen de verwijten donderdagochtend over en weer.

Het satellietbedrijf in Burum dreigt maritieme noodoproepen niet langer te kunnen doorgeven via de 3,5 gigahertz-band, omdat deze door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wordt geveild voor het 5G-netwerk, dat vanaf september 2022 in de lucht moet zijn. Daarmee komt het noodsignaal voor schepen die varen in het gebied tussen de Atlantische Oceaan en de Straat van Singapore in gevaar.

Inmarsat is door internationale verdragen verplicht om noodcommunicatie via het grondstation in Burum door te geven aan hulpdiensten, zoals de Kustwacht in Den Helder. Het satellietbedrijf heeft daarom bij de bestuursrechter een bodemprocedure aangespannen tegen de wijziging van het Nationaal Frequentieplan die dit over een jaar onmogelijk maakt. Daarnaast is er een voorlopige voorziening gevraagd om de wijziging alvast te schorsen.

Garantie

In zijn verweer verweet de advocaat van de staatssecretaris van EZK dat Inmarsat nalatig is geweest en eerder in beweging had moeten komen om een alternatief te vinden. Al sinds 2003 was bekend dat de 3,5 GHz-band gebruikt zou gaan worden voor mobiele communicatie. Daar bracht de advocaat van Inmarsat tegenin dat Agentschap Telecom nog in 2014 de garantie gaf dat bij nieuwe vergunningen rekening zou worden gehouden met het satellietbedrijf.

Volgens Inmarsat zou de praktijk in andere landen laten zien dat er meerdere technische oplossingen zijn om zowel 5G-aanbieders als maritieme noodcommunicatie op de 3,5 GHz-band te laten coëxisteren, maar daar zag de advocaat van de staatssecretaris geen mogelijkheden voor. Hoewel de rechter erop wees dat het gewijzigde Frequentieplan juist vermeldt dat de dienstverlening via satelliet in overleg ‘kan worden geaccommodeerd’, bleek in de rechtbank dat EZK alleen geïnteresseerd is in het vertrek van Inmarsat naar het buitenland.

Halsstarrig

Het satellietbedrijf hekelde de ‘halsstarrige houding’ van de staatssecretaris, die ondanks herhaaldelijke verzoeken al sinds juli 2020 niet meer in overleg is getreden. Ondertussen is het bedrijf op zoek gegaan naar een alternatieve locatie in Griekenland, waarvoor zo’n tien miljoen euro aan nieuwe apparatuur is besteld. Maar een nieuw Grieks grondstation zal als alles meezit niet eerder dan in januari 2024 operationeel zijn.

De rechter vroeg zich af waarom EZK bij deze operatie geen hulp heeft aangeboden, maar de advocaat beloofde een overleg tussen Inmarsat en de staatssecretaris op zeer korte termijn. ,,Het verbaast me dat dat niet allang heeft plaatsgevonden, dat er eerst een Nationaal Frequentieplan wordt vastgesteld en we nu pas met elkaar in gesprek moeten”, aldus de rechter.

Telecombedrijven KPN, T-Mobile en Vodafone Ziggo vrezen dat met een eventuele schorsing van het gewijzigde Frequentieplan de invoering van het 5G-netwerk tegen de afspraken in vertraging oploopt. De rechtbank doet binnen twee weken een uitspraak.