Dit artikel is vandaag gratis

Verzetsstrijder Joke Folmer (99) overleden

Koning Willem-Alexander schudt de hand van oud-verzetsstrijder Joke Folmer bij de heropening van het Nationaal Monument Kamp Vught in 2019. Foto: ANP

Op Schiermonnikoog is oud-verzetsstrijder Joke Folmer (99) overleden. Ze was een van de laatste nog levende verzetslieden van Nederland.

Folmer werd geboren in Hoofddorp en rolde als jong meisje het verzet in. Ze bracht in de oorlog honderden mensen, vooral geallieerde piloten, in veiligheid.

De verzetsstrijder werd in 1944 door de Duitsers gepakt en ter dood veroordeeld. Tot een executie kwam het nooit, omdat de geallieerden oprukten. Folmer werd uiteindelijk door de Russen bevrijd.

Herdenking op Schier

Later was ze op Schiermonnikoog verantwoordelijk voor de jaarlijkse 4-meiherdenking. Ook zorgde ze ervoor dat er gedenkstenen, Stolpersteine, werden gelegd bij huizen op Schiermonnikoog waar Joden in de oorlog hebben gewoond.

Voor haar verzetswerk ontving Folmer meerdere onderscheidingen, waaronder de Nederlandse Bronzen Leeuw, de Amerikaanse Medal of Freedom, de Engelse George Medal en de Franse Croix du Combattant. Twee jaar geleden ontving Folmer bovendien de erepenning van de gemeente Schiermonnikoog.

Nieuws

menu