Dit artikel is vandaag gratis

Veertig miljoen euro voor de historische paardenrenbaan Duindigt in Wassenaar? Daar zijn ze ook bij het Victoriapark in Wolvega blij mee. 'Dit is goed voor de paardensport'

Op de Wassenaarse renbaan Duindigt wordt jaarlijks de Derby gereden. Foto: Rick Nederstigt

Investeerders willen de historische paardenrenbaan Duindigt in Wassenaar voor veertig miljoen euro nieuw leven inblazen. Manager Ralf Dekker van het Victoriapark in Wolvega is niet bang voor concurrentie. ,,Dit is een stimulans voor de paardensport. Het betekent meer paarden en meer paarden leidt weer tot meer koersen.”

Het Victoriapark staat bekend als één van de beste drafbanen van Nederland en werd ruim vijf jaar geleden nog uitgeroepen tot beste drafbaan van Europa. Daar komt een geduchte concurrent bij nu oud-topman Gerard Hoetmer van Unilever en CSM heeft aangekondigd om de Wassenaarse drafbaan Duindigt uit 1906 nieuw leven in te blazen.

Toch maakt manager Ralf Dekker zich geen zorgen over de positie van Wolvega. ,,Er wordt veertig miljoen euro in een hippisch centrum gestoken. Dat is alleen maar een verrijking voor de paardensport.”

Impuls

Dekker wist al langer van de plannen van Duindigt. ,,Dit is een kwaliteitsimpuls voor de paardenwereld. Dit kan er voor zorgen dat er meer paarden worden gekocht en gefokt. En meer paarden is weer meer koersen, dus daar kunnen wij ook weer profijt van hebben.”

Hij vreest niet dat er straks koersen van Wolvega overgaan naar Wassenaar. ,,Koersen zijn vaak historisch gegroeid en horen bij een bepaalde plek. De Amstel Gold Race zal ook niet zomaar van Limburg naar het Noorden worden verplaatst. Wij zullen hier gewoon de Prijs der Giganten houden.” Het nieuwe plan voor Duindigt wordt in december aan de gemeente Wassenaar voorgelegd.

Het Victoriapark heeft zelf de afgelopen decennia ook de nodige renovaties meegemaakt. Tien jaar terug werd het toenmalige Drafcentrum Wolvega grondig verbouwd en kreeg het een doorstart als Victoriapark. De huidige drafbaan is in 1991 aangelegd, toen nog onder de naam Lindetrek, maar die baan ging na vier jaar failliet. Daarvoor lag de drafbaan achter Huize Lindenoord in het centrum. De afgelopen tien jaar gaat het goed met de baan, onder meer vanwege de samenwerking met Franse drafsportorganisaties.

Nieuws

menu