Videobellen met levensgroot beeld brengt familie in het verzorgingshuis een stuk dichterbij

Beeldbellen vanuit het zorgcentrum leidde niet altijd tot de gewenste gesprekken. ZuidOostZorg bedacht iets nieuws: beeldbellen op levensgroot formaat. ,,De gesprekken krijgen veel meer diepgang.”

Een bewoner van ZuidOostZorg belt met haar dochter en kleinkinderen die geprojecteerd zijn op de muur.

Een bewoner van ZuidOostZorg belt met haar dochter en kleinkinderen die geprojecteerd zijn op de muur. Foto: Van Houten PR

Het was een emotioneel moment vorige week in zorgcentrum Voltawerk in Gorredijk, vertelt welzijnscoördinator Akkie Heidstra. ,,We startten het gesprek met de kleindochter van onze cliënt die haar baby van vijf weken oud aan haar oma wilde laten zien. Bij het opstarten van de webcam zag ze eerst zichzelf in beeld. Geen reactie. Maar toen haar kleindochter en achterkleinkind in beeld kwamen, noemde ze zomaar hun namen. We zagen herkenning in haar ogen en er was contact. Na afloop vroeg ze zelfs of haar kleindochter nog een stukje met haar wilde lopen. Zo echt voelde haar aanwezigheid blijkbaar dus.”

Andere manieren

Toen de deuren van verzorgings- en verpleeghuizen dicht gingen afgelopen voorjaar, zocht het zorgpersoneel naar andere manieren van communicatie. ,,We gingen Skypen en Facetimen”, zegt Roelfien Erasmus, die programmamanager zorgtechnologie bij ZuidOostZorg is. ,,Maar hoe mooi de technologie ook is, het werkte niet altijd.”

Hoe mooi de technologie ook is, het werkte niet altijd

Zo was er een bewoner die per ongeluk het gesprek steeds wegdrukte. Of het beeld was te klein waardoor er niet echt contact was. Ook voelden verzorgenden zich soms ongemakkelijk omdat ze er tijdens een gesprek tussen familieleden steeds bij moesten blijven. Dat voelde als een inbreuk op de privacy.

André Rieu

Erasmus kreeg ineens een idee. Op de veertien locaties van ZuidOostZorg wordt gewerkt met het Qwieksysteem, waarbij beelden op de muur of het plafond geprojecteerd kunnen worden. ,,We draaien soms een concert van André Rieu. Of we laten een sterrenhemel zien als een bewoner niet kan slapen. Ik dacht: zouden we dit systeem niet kunnen gebruiken om met familie te gaan beeldbellen?”

Hobbels

Ze nam contact om met de leverancier. Het Limburgse bedrijf Qwiek moest even denken over het idee, maar zag er wel wat in. Na een paar maanden sleutelen werd onlangs op vier locaties van ZuidOostZorg bij wijze van proef met het systeem gebeld. ,,Dat leverde uiteraard wat hobbels op”, zegt Erasmus. Het kastje, een soort van beamer, van Qwieck moest internet kunnen ontvangen. Verder moesten er webcams worden aangeschaft. Familieleden die wilden inbellen, moesten een app downloaden waarmee ze, op afspraak, konden inbellen op een van de beamers.

Ik dacht: zouden we dit systeem niet kunnen gebruiken om met familie te gaan beeldbellen?

Maar na een paar gesprekken ziet Heidstra dat het werkt. ,,Inmiddels kunnen we wel zeggen dat we niet meer zonder willen. De beller wordt veel groter afgebeeld en de bewoner hoeft niets te doen. We merken dat het gesprek daardoor veel echter is.”

Mooie gesprekken

Ze zag de afgelopen weken bijzondere gesprekken voorbij komen. Een slechtziende vrouw die ineens haar kind in vage contouren zag. Een zoon die al bellend door de oude boerderij liep waar zijn moeder al zo lang niet was geweest. Het zijn een paar voorbeelden van mooie gesprekken die Heidstra en Erasmus voorbij zagen komen.

Die behoefte is ook nu in de gedeeltelijke lockdown nog groot, weet Heidstra. ,,Mensen zijn bang het virus naar binnen te brengen. Er is nog steeds minder bezoek dan normaal.”

Nieuws

menu