Vier jaar cel geëist voor brandstichting Oosterwolde. Verdachte ontkent betrokkenheid

Een 51-jarige man uit Amsterdam heeft in de rechtbank van Leeuwarden vier jaar cel tegen zich horen eisen. Hij wordt ervan verdacht, samen met een inmiddels overleden vriend uit Purmerend, op 29 februari 2020 een grote loods aan de Houtwal in Oosterwolde in brand te hebben gestoken.

De brand van een loods aan de Houtwal zorgde voor een vuurzee. Bij het blussen waren honderd brandweerlieden uit Fryslân, Groningen en Drenthe betroken. Omwonenden moesten worden geëvacueerd.

De brand van een loods aan de Houtwal zorgde voor een vuurzee. Bij het blussen waren honderd brandweerlieden uit Fryslân, Groningen en Drenthe betroken. Omwonenden moesten worden geëvacueerd. Foto: CAMJO media / Jaring Rispens

Bij de brand ging de loods, een pand van ongeveer 8000 vierkante meter, waarin verschillende bedrijven spullen hadden opgeslagen, volledig verloren. De bevelvoerder van de brandweer werd in het requisitoir van de officier van justitie geciteerd. ,,In de 25 jaar dat ik bij de brandweer zit, is dit de grootste brand die ik heb meegemaakt. Wij kwamen ongeveer vijf minuten na de melding ter plaatse en zagen direct door de intense vuurzee dat de loods niet meer te redden was. Het was onvoorstelbaar. Had de wind in de richting van de loodsen van de buren gestaan, dan waren wij als brandweer kansloos geweest.”

Camerabeelden

Nieuws

menu