Vier miljoen euro vanuit Brussel voor het Friese mbo is nog maar het begin, als het aan de provincie en gemeenten ligt

Met een handtekening hebben afgevaardigden van de provincie Fryslân, de achttien gemeenten en onderwijs- en kennisinstellingen afgesproken meer Europees geld naar Fryslân te halen. Nu bungelt Fryslân nog onderaan alle lijstjes. Dat kan en moet beter.

Leerlingen van het Friesland College met uitwisselingsstudenten uit Tsjechië en de Baltische Staten in de watercampus in Leeuwarden.

Leerlingen van het Friesland College met uitwisselingsstudenten uit Tsjechië en de Baltische Staten in de watercampus in Leeuwarden. Foto: Learning Hub Friesland

Aan de hand van een Europese agenda moet er tot 2027 minstens 130 miljoen euro Europees geld bij het onderwijs, overheid en bedrijven terechtkomen, is de ambitie. Dit moet gebeuren met de Friese Projecten Machine. ,,Niet dat er nu niks binnenkomt”, zegt gedeputeerde Friso Douwstra, ,,maar het is te versnipperd en te weinig samen. We blijven allemaal toch te veel op onze eigen terp zitten. Vanaf nu komen we eraf om de kansen te pakken die er liggen in Europa. Want veel thema’s die in Fryslân spelen, hebben raakvlakken met wat Europa belangrijk vindt.”

Nieuws

menu