Vijf ontwerpen voor een loopbrug die supermarktpubliek naar de binnenstad van Dokkum moet leiden

Er zijn vijf ontwerpen gemaakt voor een voetgangersverbinding die de noordelijke stadsentree van Dokkum aantrekkelijker moet maken voor supermarktpubliek en toeristen. De loopbrugontwerpen werden donderdagavond gepresenteerd aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân.

Impressie van een loopbrugontwerp voor de noordelijke stadsentree van Dokkum.

Impressie van een loopbrugontwerp voor de noordelijke stadsentree van Dokkum.

Twee van de ontwerpen lopen langs de bestaande Aalsumerpoortbrug. De drie andere ontwerpen lopen van ‘t Panwurk naar het Noorderbolwerk, waarvan er twee doorlopen tot aan de Aalsumerpoort. Een loopbrug moet bezoekers van de Jumbo-supermarkt makkelijker naar de binnenstad lokken. De Jumbo trekt volgens wethouder Esther Hanemaaijer zo’n anderhalf miljoen bezoeken per jaar. „We willen graag die kans benutten en de binnenstad economisch versterken.”

Lokale historische verenigingen vrezen dat de 16e-eeuwse bolwerken te lijden krijgen onder de loopbrug. Inspreker Ger Heeringa voelde zich in de planvorming niet serieus genomen door de wethouder.

De brug wordt volgens planning in het najaar van 2022 gerealiseerd. Verder maakt parkeergarage ‘t Panwurk plaats voor een groot parkeerterrein en kan de Jumbo gaan uitbreiden.