Visserij voorziet verlies van honderden miljoenen euro's door gevolgen van de brexit

De brexitafspraken over de visserij in de Noordzee kosten de Nederlandse vissector waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s. Dat stellen belangenbehartigers VisNed en de Nederlandse Vissersbond.

Een viskotter op de Noordzee.

Een viskotter op de Noordzee. Foto: ANP

Vissers uit de Europese Unie die in Britse wateren vissen, moeten straks 25 procent van hun quotum afstaan aan Britse vissers. ,,Dat kost honderden miljoenen aan vangstrechten”, zegt voorzitter Pim Visser van VisNed. De meeste vissers die in Britse wateren actief zijn, komen uit Urk, Katwijk, Zeeland en Texel.

De meeste Friese vissers richten zich vooral op garnalen. Voor hen heeft de brexit geen directe gevolgen. ,,Maar de vissector is klein en de brexit kan op de lange termijn best gevolgen hebben voor de garnalenvissers”, zegt voorzitter Sarah Verroen van vissersvereniging Hulp in Nood uit Noord-Nederland. ,,Er kan bijvoorbeeld verdringing plaatsvinden naar de wateren waar de garnalenvissers actief zijn. Maar de gevolgen zullen met name groot zijn voor de grote vissers met grote trawlers.”

Harlingen getroffen

Wel zullen alle visafslagen direct gevolgen ondervinden van de brexit, stelt directeur Barbara Holierhoek van de visafslag van Lauwersoog. ,,Het gaat bij ons met name om garnalen, maar er zijn ook altijd wel een paar vissers die hier met vis aanlanden en dan is het maar net waar die gevangen is. We moeten de komende dagen in beeld brengen hoe de gevolgen er voor ons precies uit zien.”

Volgens Visser hebben de brexitafspraken in ieder geval veel gevolgen voor de visafslag van Harlingen, omdat hier vaak Urker schepen aanlanden die onder Britse vlag varen.

,,Het wordt een stuk lastiger om onder Britse vlag te varen, omdat er meer papierwerk bij komt kijken. Daarnaast zijn er geluiden dat schepen die onder die vlag varen straks 60 procent van hun vangst in Engeland moeten aanlanden. Het is de vraag of ze hier wel een goede prijs voor hun vis krijgen, en dit zou direct betekenen dat visafslagen zoals die van Harlingen minder aanbod krijgen.”

Omdat Urker vissers met hun grote zeeschepen niet meer door kunnen varen naar Urk, wordt hun vis aangeland in zeehavens als die van Harlingen, waarna de vis in vrachtwagens naar de afslag op Urk wordt gebracht.

Overgangsperiode te kort

Donderdag 24 december werd er een akkoord bereikt over de brexit, na onderhandelingen waarin de visserij een heet hangijzer was. De afspraken gaan per 1 januari voorwaardelijk in - er moet nog in de parlementen over gestemd worden - en gelden voor een overgangsperiode van 5,5 jaar.

De vissers hadden liever afspraken voor een langere termijn gezien. Verroen: ,,In de visserij worden grote investeringen gedaan en je hebt een langetermijnvisie nodig om dit terug te kunnen verdienen. Bovendien zijn het veel familiebedrijven en die werken het liefst ook op lange termijn.”