Dit artikel is vandaag gratis

Vlieland vergadert als eerste Friese gemeente in de Statenzaal, ter ere van het 125-jarig jubileum

Burgemeesters Caroline van de Pol van Terschelling (links) en Tineke Schokker van Vlieland bij de onthulling van de glas-in-loodpanelen in de Statenzaal op 3 maart dit jaar. Rechts maakster Annet van Midwoud. In het midden commissaris Arno Brok. Foto: Niels Westra

De gemeente Vlieland is de eerste Friese gemeente die ingaat op de uitnodiging van de provincie om te komen vergaderen in de Statenzaal van het Provinciehuis, ter ere van het 125-jarig jubileum. Maandag 25 oktober vergadert de raad hier over de begroting.

De zaal is sinds 3 maart 1896 de vaste vergaderlocatie van Provinciale Staten. Vanwege het jubileumjaar mogen alle gemeenten nu ook een keer in de Statenzaal komen vergaderen. Daarnaast zijn alle andere vergaderende clubs, verenigingen en organisaties uit Fryslân uitgenodigd om tussen 3 maart 2021 tot 3 maart 2022 eens te komen vergaderen in de zaal.

,,Tot nu toe heeft geen enkele gemeente daar gebruik van gemaakt’’, zegt Janna Rozema van de Statengriffie. ,,Dat heeft vooral te maken met de anderhalvemetermaatregel, waardoor er maar vijftien mensen in de zaal konden. En het was ook lastig om de vergadering hier uit te zenden.’’

Behalve Vlieland hebben nu ook de gemeenten Achtkarspelen en Schiermonnikoog hun interesse getoond om er eens te komen vergaderen, zo laat de Statengriffie weten. Er bestaan overigens nog geen plannen om de uitnodiging te verlengen, zodat andere – grotere – gemeenten volgend jaar hier alsnog hun vergadering eventueel kunnen houden.

Nieuws

menu