Dit artikel is vandaag gratis

Is het een nieuwjaarsstunt? Het vlot Sterke Yerke IV is verdwenen van zijn ligplaats in Leeuwarden

De Sterke Yerke IV tijdens de 25e editie van de Friesche Elfstedenweek in Sneek in juli van dit jaar. Foto: Simon Bleeker

Het vlot Sterke Yerke IV is verdwenen van zijn vaste ligplaats bij jachthaven de Hemrik in Leeuwarden. Vorige week is het vlot naar de Froskepôle gevaren voor onderhoud voor het naar de winteropslag zou gaan. De hoop is dat het vlot door een oudejaarsploeg is meegenomen en dat het de komende dagen ergens opduikt.

Wilfred de Jong zegt namens de organisatie achter de Sterke Yerke IV zich rot geschrokken te zijn. Zoektochten in de buurt hebben nog niets opgeleverd. Vrijdagochtend is de vermissing ontdekt. ,,Opmerkelijk is dat er een alarmsysteem op zit met camera’s. Die hebben dit niet kunnen verhinderen, mogelijk omdat de accu’s leeg waren nu ze niet aan de walstroom gekoppeld waren.”

Het systeem is eerder dit jaar geïnstalleerd nadat een van de buitenboordmotoren was gestolen. ,,Via een van de Oekraïense vluchtelingen waar we mee in contact kwamen, heeft een Pools bedrijf ons gesponsord met een alarmsysteem.”

Sterke Yerke zet zich in voor meer bewustwording van de gevaren van plastic en andere verontreinigingen in onder andere de Waddenzee. Afgelopen jaar zijn er meerdere tochten met basisscholieren geweest om hen te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn. ,,Ook volgend jaar willen we daarmee doorgaan om jongere generaties te informeren. We hopen dan ook van harte dat het schip weer terug wordt gevonden.”

Aangifte

De organisatie achter Sterke Yerke heeft nog geen aangifte gedaan bij de politie. ,,We gaan er eerst vanuit dat het een nieuwjaarstunt is en het vlot de komende dagen ergens weer opduikt. Intussen hebben we al wel contact met de verzekeraar gelegd. Als het vlot de komende dagen niet wordt gevonden, gaan we aangifte doen.”

Nieuws

menu