Vluchtelingen krijgen hulp bij cv’s en stage

VluchtelingenWerk Noord-Nederland in Leeuwarden biedt statushouders trainingen aan die hen helpen bij het vinden van een baan. Dinsdag was de vierde in een reeks van tien.

Kiana Dasouki (l) tussen de cursisten van de VIP-training.

Kiana Dasouki (l) tussen de cursisten van de VIP-training. Foto: Marchje Andringa

,,Naar wie moet je toegaan als je een probleem hebt op de werkvloer”, vraagt Kiana Dasouki, die de VIP-training (Vluchtelingen Investeren in Participeren) in Leeuwarden verzorgt. Een aantal handen gaat de lucht in. ,,Naar mijn baas”, zegt Amin, een vluchteling uit Syrië, die nu als timmerman bij Caparis werkt. ,,Van hem krijg ik namelijk ook te horen of ik iets goed of fout doe. Laatst zei hij tegen mij erg blij te zijn met de tafel die ik heb gemaakt.”

Trots laat hij een foto van het meubelstuk door de ruimte gaan. Nadat hij de complimenten van de rest in ontvangst heeft genomen, legt Dasouki uit dat je problemen eerst bij je collega’s kunt neerleggen, voor je naar de leidinggevende stapt. De groep knikt instemmend.

Juiste richting

De training wordt georganiseerd door VluchtelingenWerk Noord-Nederland, in samenwerking met Team Integratie & Participatie Statushouders (TIPS). Door middel van tien bijeenkomsten is het de bedoeling dat de vluchtelingen de juiste richting in worden geduwd bij het vinden van een baan. Iedere training bespreekt de groep een ander thema. Zo stonden dinsdag ‘werknemersvaardigheden’ centraal. Naast Dasouki kwam ook Alex Tabak van de gemeente Leeuwarden hier iets over vertellen.

Ze moest naar ‘it húske’. Ik begreep maar niet welk huisje ze bedoelde

Het voorstelrondje leert wat voor professie de aanwezigen in hun eigen land hadden en hoe hun situatie nu is. Een sollicitatie bij Arriva, het behalen van een heftruckcertificaat, en het bijna hebben afgerond van de inburgeringscursus. Iedereen vertelt er graag over. Ook andere ervaringen komen aan bod. Zo memoreert iemand uit Eritrea over een taalmisverstand. ,,Ik was in gesprek met een Friese vrouw en die vertelde dat ze naar ‘it húske’ moest. Ik begreep maar niet welk huisje ze bedoelde. Later kwam ik erachter dat ze de wc bedoelde.”

Om hem heen schateren ze het uit. De vluchtelingen komen ook serieuzere obstakels tegen. ,,Ze weten vaak niet wat hun rechten en plichten zijn op de werkvloer”, zegt Dasouki. ,,En hoe vind je werk? Hoe zit het met stages, ziek melden tijdens stages? Zulke zaken zijn niet makkelijk als je in een vreemd land bent. We helpen hen om doelen te stellen en deze te bereiken.”

Niet netjes

Ook de manier van jezelf presenteren gaat in Nederland heel anders dan in de landen waar zij vandaan komen, legt Dasouki uit. ,,Daar is het bijvoorbeeld niet netjes om te zeggen waar je goed in bent, terwijl dat hier juist nodig is om jezelf te verkopen bij een werkgever. Dus als ik vraag naar hun kwaliteiten, geven ze daar liever geen antwoord op. Hier leren ze om dat wel te doen.”

Fouten op de werkvloer

Amelia uit Ivoorkust zegt blij te zijn met de informatie van de training van VluchtelingenWerk. ,,Ik weet nu bijvoorbeeld hoe ik een cv moet schrijven en bij wie ik moet zijn als ik ergens aan de slag wil”, zegt Amelia, die in de toekomst graag in de ouderenzorg wil werken. ,,Ook heb ik geleerd dat fouten maken op het werk niet erg is. Dat was nieuw voor mij. In Ivoorkust verzweeg ik dat, omdat ik dan minder loon zou kunnen krijgen.”

Na een tijd kon ik met Nederlanders praten, en ik kreeg ik het systeem een beetje in de gaten

Dasouki herkent de problemen die de vluchtelingen in Nederland tegenkomen. ,,Ik ben hier in 2014 naartoe gekomen. De taal bleek al snel een belemmering te zijn. Contact maken met anderen is dan nog erg moeilijk. Na een tijd kon ik met Nederlanders praten, en ik kreeg ik het systeem een beetje in de gaten. Maar je krijgt ook allemaal brieven thuisgestuurd waarmee je je geen raad weet. En op het werk kom je ook met allerlei nieuwe dingen in aanraking. Zo’n training als deze had me daarom erg geholpen. Vandaar dat ik deze nu zelf geef. Zo kan ik deze vluchtelingen die problemen besparen.”

Proeftijd

Ondertussen ontstaat er in het lokaal een discussie over de proeftijd. Mag je als werknemer dan ook stoppen als het je niet bevalt? Een ander wil weten of hij meer uren mag eisen, omdat hij vaak moet overwerken. En zo staan er nog vele prangende vragen in de wachtrij. Gelukkig voor de vluchtelingen hebben ze nog zes trainingen de tijd om hier antwoord op te krijgen.

Nieuws

Meest gelezen

menu