Dit artikel is vandaag gratis

Voedselbank Leeuwarden hoopt in oktober terug te zijn op locatie, nadat een rattenplaag de vrijwilligers van de Tylkedam verdreef. In de tussentijd zijn er houdbare producten nodig.

De voedselbank Leeuwarden in betere tijden. Vrijwilligers verdelen voedsel over de kratten. Foto: Marchje Andringa

Voedselbank Leeuwarden hoopt begin oktober weer volledig te werken vanaf de locatie aan de Tylkedam in de stad. Een schoonmaakbedrijf heeft het pand bijna schoon, nadat ratten begin augustus het gebouw betraden en de voorraad onbruikbaar maakten. Een aannemer zorgt er komende maand voor dat er geen ongedierte meer naar binnen kan.

,,Na een periode van grote afbraak zijn we gelukkig weer in opbouw”, zegt secretaris Geale de Haan. Het is een opluchting voor het bestuur en de vele vrijwilligers die vierhonderd gezinnen wekelijks aan voedsel helpen.

Nadat na de ongedierte-uitbraak het hele magazijn was leeggehaald, worden de Leeuwarder gezinnen nu geholpen met voedselbonnen. Daar zijn ze blij mee, zegt De Haan. In de sporthal in de Van Loonstraat is een tijdelijke opslagruimte gevonden. Die kan komende week in gebruik worden genomen, en op maandag 6 september wil de Voedselbank haar cliënten weer van pakketten voorzien. Die worden dan al geleverd vanaf de vertrouwde locatie aan de Tylkedam. ,,Ik hoop dat we eind september ook onze opslag daar weer hebben, maar begin oktober is realistischer.”

Oproep aan bewoners

Om nieuwe pakketten te vullen doen de vrijwilligers nu een oproep aan Leeuwarders. ,,We hebben houdbare producten nodig. Pindakaas, hagelslag, pasta, rijst, suiker, blikgroenten en appelmoes”, somt De Haan op. Donaties zijn overigens ook welkom. ,,Vers kunnen we nog niet aannemen, dat kan pas weer als onze koelcellen weer zijn opgebouwd.”

De gesprekken tussen gemeente en Voedselbank over kosten voor het opruimen en bouwtechnisch in orde maken van het pand, noemt de laatste ‘positief en constructief’.

Nieuws

menu