Na de rattenplaag heeft de voedselbank Leeuwarden een nieuw tijdelijk onderkomen in de sportzaal aan de Van Loonstraat

Voedselbank Leeuwarden maakt de komende maanden gebruik van de sportzaal aan de Van Loonstraat als opslag vanwege de rattenplaag in de huidige opslag aan de Tylkedam. Hier worden vanaf volgende week maandag wel weer voedselpakketten uitgedeeld.

De sportzaal aan de Van Loonstraat in Leeuwarden.

De sportzaal aan de Van Loonstraat in Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

De Leeuwarder voedselbank werd vorige week opgeschrikt door een rattenplaag die het voedsel in de opslag aan de Tylkedam in Bilgaard aantastte. Sinds vorige week vrijdag is de voedselbank dicht.

Klanten van de voedselbank krijgen sindsdien voedselbonnen voor de supermarkt. Vanaf volgende week maandag kunnen weer voedselpakketten uitgedeeld worden bij de Tylkedam nu er een nieuwe opslaglocatie is gevonden.

Inrichting

Deze week wordt de sportzaal aan de Van Loonstraat in Leeuwarden ingericht voor het opslaan van voedsel van de diverse leveranciers die aan de voedselbank doneren. De sportzaal werd onder meer door de scholen in de omgeving gebruikt zoals christelijk gymnasium Beyers Naudé. Die zijn in 2019 verhuist naar de nieuwe sporthal in Nijlân.

In de opslag stond voor zo’n 100.000 euro aan voedsel waarvan een groot deel niet meer gebruikt kan worden, onder meer conserven. Die zaten deels onder de uitwerpselen van ratten waardoor de etiketten niet meer goed leesbaar waren en die vielen er bovendien af bij het schoonmaken van de conserven. Zonder etiket mag de voedselbank de conserven niet weggeven.

De gemeente die eigenaar is van het pand aan de Tylkedam stelde de voormalige sportzaal ter beschikking. ,,We schatten in dat de oude opslag over anderhalve maand tot twee maanden weer gebruikt kan worden”, zegt woordvoerder Margriet Dankert van de gemeente Leeuwarden. ,,De komende tijd wordt besteed aan ongediertebestrijding en er zullen nog aanpassingen aan het pand moeten worden gedaan om het goed te beschermen tegen ratten.”