Volgende financiële tegenvaller verbouw Bolswarder stadhuis dreigt

Een volgende financiële tegenvaller bij cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward dreigt. De fondsenwerving voor de inrichting van het pand is door de coronacrisis moeilijker geworden. Dat schrijft de gemeente Súdwest-Fryslân. Er is bijna een miljoen euro nodig.

Het stadhuis van Bolsward wordt momenteel verbouwd tot cultuur-historisch centrum De Tiid.

Het stadhuis van Bolsward wordt momenteel verbouwd tot cultuur-historisch centrum De Tiid. Foto: Mark Vallinga

Het voormalige stadhuis van Bolsward wordt gerestaureerd om onderdeel te worden van De Tiid, waarin onder meer de bibliotheek en drie musea komen. Ook wordt een nieuw deel aangebouwd. De financiën voor de restauratie en de nieuwbouw zijn rond dankzij geld van de gemeente, de provincie Fryslân, de musea en Rabobank.

De inrichting van de tentoonstellingsruimten wordt gefinancierd met een aanvullende fondsenwerving. Stichting Historisch Centrum Westergo stelde een bidbook op om geld binnen te halen en de gemeente meldde in april vorig jaar dat ‘de kansen op succes positief worden ingeschat met het oog op de externe gunfactor die we rond de aanpak HCW verwachten’.

Een groot risico

De coronacrisis doorkruiste de werving. Bedrijven zijn volgens de gemeente onzeker geworden, en vermogensfondsen verleggen hun beleid of stellen besluiten uit. ‘Dit is voor De Tiid een groot risico.’

Ontwerp, voorbereiding en bouw van de inrichting is slechts voor een klein deel gedekt in de aanloopkosten

Dit najaar moet er meer duidelijkheid zijn over de financiën. ‘Tot die tijd is er onzekerheid over beschikbare middelen.’ Volgens de gemeente knelt die timing ‘want ontwerp, voorbereiding en bouw van de inrichting is slechts voor een klein deel gedekt in de aanloopkosten.’

Lees ook: De trots van Bolsward is straks geen lege etalage meer

Vorig jaar stegen de kosten van het plan met vier miljoen euro naar 12,9 miljoen euro. Voor het herstel van de de stadhuistoren, die aangetast was door de bonte knaagkever, trok de gemeente nog eens ruim drie miljoen euro uit.

Toren Bolsward wordt hersteld met stalen korset én hout

Het voorstel werd gisteravond aangenomen. Eigenlijk denken alle fracties er hetzelfde over: jammer dat het moet, maar het moet. Marieke Vellinga (D66): ,,We hadden het liever aan iets anders besteed, of in de huidige situatie helemaal niet. Maar het is nu eenmaal niet anders. Niets doen is geen optie."

Nieuws

Meest gelezen