Dit artikel is vandaag gratis

Boaz lijdt aan een spierziekte en de enige bus die hem kan vervoeren, is een rolstoelvriendelijke autobus. Maar geld daarvoor hebben zijn ouders (nog) niet

Boaz Hooghiemster hoopt dat het bedrag voor een rolstoelvriendelijke bus er komt. Foto: Hoge Noorden/ Jacob van Essen

Boaz Hooghiemster (13) zit vanwege een spierziekte in een rolstoel. Na een val is hij afhankelijk geworden van rolstoelvervoer. Zijn ouders en broer en zus zijn een inzamelingsactie begonnen om een bus voor Boaz te kunnen kopen.

Even leek het erop dat Boaz uit Eagum niet bij de 18e verjaardag van zijn neef kon zijn. Een bezoek waar hij zo naar had uitgekeken. Dat lieten Folkert en Anna Hooghiemster, de ouders van Boaz, niet gebeuren. Dus duwden zij hun zoon ruim vier kilometer van Eagum naar Wirdum. ,,Het was gelukkig droog”, zegt Folkert. En het bleek de moeite waard. Boaz had een topmiddag.

Om hulp vragen, laat staan de hand ophouden; dat past de familie Hooghiemster niet. Toch stappen ze nu voor één keer over hun schaamte heen. Sinds Boaz op 26 augustus ten val kwam op school en zijn bovenbeen brak, is zijn wereld klein geworden. ,,Waar hij voorheen vanuit de rolstoel kon staan en de draai kon maken naar de autostoel, lukt dat nu niet meer”, legt Folkert uit.

Rolstoelvriendelijk

Dus zit Boaz vooral thuis. Als echte buitenjongen komen de muren op hem af. De enige bus die hem kan vervoeren, is een rolstoelvriendelijke autobus. En die kost 40.000 euro. ,,Dat geld hebben we niet”, zegt Folkert. Met een inzamelingsactie hoopt het gezin het geld bij elkaar te sprokkelen om een bus te kopen en die rolstoelvriendelijk te maken.

,,Wat zou dat ons veel flexibiliteit en ruimte geven”, zegt Folkert. Twee keer per week gaat Boaz met een zorgbus naar Beetsterzwaag voor fysiotherapie. De bus zet hem thuis weer af en even later stapt hij in een bus van de gemeente naar zijn school. ,,We zijn blij dat dit kan, maar het kost Boaz veel overstaptijd waardoor hij lesuren mist.”

Boaz zelf heeft eenvoudigere wensen voor als er misschien straks een bus op de oprit staat. ,,Gewoon een rondje rijden, er even op uit. Op bezoek kunnen bij familie en vrienden”, somt hij op.

Spierziekte SMA

Het zijn bescheiden wensen voor een 13-jarige jongen die al zoveel in zijn leven heeft moeten incasseren. Tot zijn tweede ongeveer groeide hij normaal op, maar toen hij 2,5 jaar was zakte hij soms zomaar door zijn benen. De klachten werden erger en uitgebreid onderzoek volgde.

Zeven jaar lang bleef onduidelijk wat er met Boaz aan de hand was, tot ze op het verhaal van een ander gezin stuitten waar twee meisjes de spierziekte SMA hadden. ,,Dat moest het zijn”, wist Folkert. En hij kreeg gelijk.

Spinale Musculaire Atrofie (SMA) betekent dat spieren vanuit de ruggengraat niet goed worden aangestuurd. Boaz mist het gen waarmee eiwit wordt aangemaakt die dit proces in gang zet. Als een spier echter niet beweegt, zoals nu sinds de val, breken ze af. Intussen groeit Boaz wel verder. Daardoor is het voor Folkert en Anna niet meer te doen om hem te tillen.

Sterk

,,Los van zijn ziekte, is Boaz vooral een superslimme, vrolijke en sterke knul”, zegt Folkert. ,,En hij is hard voor zichzelf. Toen hij die dag viel, heeft hij zijn schooldag gewoon afgemaakt. Toen ik hem van de taxi naar de voordeur duwde, vroeg hij of ik iets zachter over de hobbeltjes wilde rijden. Toen pas wist ik dat het mis was.”

Intussen spanden dorpsgenoten en kinderen van de Trije Doarpenskoalle in Reduzum en de Ds Hasperschool in Akkrum zich in om geld op te halen. Na negen weken is er al 10.000 euro opgehaald. Dat doet de familie goed. ,,Het is hartverwarmend wat mensen doen. Alleen al de berichtjes doen ons zo goed”, zegt Folkert. Boaz denkt dat het lukt om het geld bij elkaar te krijgen. ,,Al durf ik niet te zeggen wanneer. Ik hoop ergens in 2022.”

Wil je Boaz helpen aan een bus? Ga naar hier naar de Facebook-pagina of doneer op NL 20 RABO 0330807331 ten name van F.P.Hooghiemster E.O. A.Hooghiemster-Bronger

Nieuws

menu