Dit artikel is vandaag gratis

Vredeman de Vriesprijs voor inrichting van de expositie in het nieuwe bezoekerscentrum Hegebeintum

De winnaars van de Vredeman de Vriesprijs van links naar rechts: Jos Blomsma, Johan van Gent en Babke Dekker

Het team dat de archeologische expositie in het nieuwe kennis- en informatiecentrum van de terp Hegebeintum heeft ontworpen is winnaar geworden van de Vredeman de Vriesprijs voor vormgeving. Er waren zes genomineerden.

De prijs werd vrijdagmiddag door gedeputeerde Sietske Poepjes uitgereikt in de Hobbe van Baerdt Tsjerke in Joure.

Het team bestaat uit Babke Dekker van Hofmeijer Dekker Ontwerpers, Johan van Gent van Stichting Erfgoed & Publiek en Jos Blomsma van Terwisscha & Wagenaar. Volgens de jury hebben zij een inrichting gemaakt die het publiek op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis laat maken met het archeologische verleden van de hoogste terp van Fryslân.

Naadloos

De overzichtelijkheid van de inrichting zorgt ervoor dat de kern van het verhaal goed wordt neergezet, oordeelde de jury. De inrichting sluit volgens haar ook naadloos aan op de architectuur van het nieuw gebouwde centrum.

De aanmoedigingsprijs was voor Ronald van der Zwaag, die een vervallen transformatorhuisje in Wirdum, dat op de nominatie stond voor sloop omdat er geen nieuwe bestemming voor kon worden gevonden, wist om te bouwen tot een Bêd & Brochje. Van der Zwaag, meubelmaker en restaurateur, wist met slimme oplossingen zoals een verrolbare trap en een handige indeling het gebouw een tweede leven te geven. ‘Het is haast toveren met ruimte, binnen en buiten, waarbij interieur en exterieur naadloos in elkaar overlopen’, aldus het juryrapport.

De door de Leeuwarder Courant uitgeschreven publieksprijs ging naar keramiste Lies van Huet voor haar servies voor mensen met een eenhandige beperking. Anders dan al bestaande aangepaste borden is dit een set waarbij iedereen aan tafel van hetzelfde serviesgoed eet.

Duurzaamheid

Een nieuw criterium bij de beoordeling van de zes genomineerde inzendingen was duurzaamheid gaf juryvoorzitter en design consultant Ann Maes voor de bekendmaking van de winnaars aan. ,,De afgelopen decennia richtte ontwerpers zich te vaak op aandachttrekkerij. Zoals grote plastic varkens met een dienblad of een haast levensgroot paard als lamp. Dat is materiaal- en energieverspilling aan onzinnige producties.”

Volgens haar draagt goede vormgeving bij aan een brede welvaart en geluk van mensen. ,,Vormgeving hoort mensen te boeien en niet te vermoeien en op kosten te jagen zoals designstoelen waar je niet lekker op kunt zitten.”

Vormgeving

De Vredeman de Vriesprijs, vernoemd naar de Friese architect en kunstenaar Hans Vredeman de Vries (1527-1609) is bedoeld om een impuls te geven aan de vormgeving in Fryslân en de belangstelling daarvoor te vergroten. De provincie deelt de prijs jaarlijks uit. Het ene jaar voor vormgeving, het andere jaar voor architectuur. De vormgevingsprijs staat open voor alle disciplines, waaronder grafisch ontwerp, productontwerp en ruimtelijke vormgeving. Voorwaarde is dat vormgever en/of opdrachtgever in Fryslân gevestigd is.

Het werk van de zes genomineerden is nog tot en met 9 januari te zien in Museum Joure .

Nieuws

menu