Dit artikel is vandaag gratis

Vrijwilligers ontdoen 842 kilometer aan Friese wateren van afval tijdens opruimactie Skjin Wetter

Afval opruimen in Joure. Foto: Ymkje Ypma

De opruimactie Skjin Wetter is voorbij. Meer dan tweeduizend vrijwilligers van 48 organisaties maakten afgelopen week samen 842 kilometer aan Friese wateren schoon. Dit betrof grachten, kanalen en sloten, maar ook meren, bermen en oevers.

Skjin Wetter is een initiatief van Wetterskip Fryslân, de Friese Milieu Federatie, Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Heerenveen, Smallingerland en Waadhoeke en vond plaats in deze zeven gemeenten.

,,De afgelopen zes jaar zijn er steeds meer vrijwilligers en locaties aangehaakt bij Skjin Wetter. Van vijftig vrijwilligers in één gemeente in 2017 naar tweeduizend mensen in zeven gemeenten nu”, zegt projectleider Lemke Statema. ,,Dit jaar is ook de gastvrijheidssector aangehaakt én zetten diverse bedrijven zich in om iets terug te kunnen doen voor hun omgeving.”

Theaterlessen

Naast de opruimactie zijn er dit jaar educatieve theaterlessen gegeven door Theater Smoar op het voortgezet onderwijs. Leerlingen van 35 klassen kregen op een interactieve en humoristische manier les over de gevolgen van zichtbare en onzichtbare verontreiniging van het oppervlaktewater. Middels een zelf bedachte ‘challenge’ daagden ze elkaar uit om het probleem op te lossen.

Nieuws

menu