Dit artikel is vandaag gratis

Aaisikers slaan donderdag hun slag in Smallingerland, Opsterland, Leeuwarden en Heerenveen, nog zes gemeenten te gaan

Klaas Stapensea (Emmeloord) en Ewout Schröder (Jirnsum) vinden het eerste ljipaai van de gemeente Heerenveen. Foto: BFVW

Donderdag werd in de gemeenten Smallingerland, Opsterland, Leeuwarden en Heerenveen het eerste ljipaai gevonden. Dat betekent dat in twaalf van de achttien Friese gemeenten het veld nu gesloten is.

Donderdagochtend vond Auke Tuinstra uit Drachten het eerste ljipaai van Smallingerland op een maïsperceel net buiten de provinciegrens met Opsterland, ter hoogte van Nij Beets. Tuinstra is een ervaren vinder, want het is de vierde keer dat hij de eerste in zijn gemeente is.

Even later was het raak in Opsterland waar de Bond van Friese VogelWachten maar liefst drie meldingen tegelijk ontving. Rinze van der Ploeg uit Kootstertille, die een ljipaai vlakbij Tijnje vond, was de eerste.

Hendrik de Boer uit Friens en Wiebe Bonne Bijker jr. uit Reduzum vonden donderdagmiddag het eerste ljipaai van de gemeente Leeuwarden in een veld in de buurt van Grou. Ook hier lag de vondst net binnen de gemeentegrens.

Net gelegd

Vlak voor het donker werd, meldden Klaas Stapensea uit Emmeloord en Ewout Schröder uit Jirnsum zich voor het eerste ljipaai van de gemeente Heerenveen. Ze troffen een net gelegd eitje aan op een veld tussen Akkrum en Jirnsum. Voor Stapensea betekent het de zestiende keer dat hij de eerste vinder is. Schröder werd voor de vierde keer tot eerste vinder uitgeroepen.

Na Súdwest-Fryslân, Noardeast-Fryslân, Terschelling, Weststellingwerf, Schiermonnikoog en Achtkarspelen zijn er nu nog zes gemeenten open.

Nieuws

menu