Waadhoeke blijft erbij: de gevelstenen komen terug in de muur op de binnenplaats van ’t Coopmanshûs

De historische gevelstenen van Franeker worden herplaatst in een muur op de binnenplaats van ’t Coopmanshûs. Het college van Waadhoeke ziet geen aanleiding om daar van af te zien, blijkt uit antwoord op vragen van het CDA.

Historische gevelstenen liggen opgeslagen in de kelder van Museum Martena.

Historische gevelstenen liggen opgeslagen in de kelder van Museum Martena. Foto: Catrinus van der Veen

De gevelstenen liggen nu nog opgeslagen in het depot van Museum Martena, op een paar na die te zien zijn in de ontvangstruimte van het museum.

Het college maakte eind augustus bekend dat de stenen, uit de zestiende tot achttiende eeuw, worden herplaatst in de muur van ’t Coopmanshûs. Tussen 1942 en 2006, toen ’t Coopmanshûs gemeentemuseum was, hingen ze daar ook. De losgepeuterde stenen verhuisden in 2006 naar Museum Martena.

Openbare ruimte

De bekendmaking van het college leidde tot vragen van het CDA. Die fractie wilde weten of wel is onderzocht of de stenen ook in de openbare ruimte kunnen worden geplaatst. De binnenmuur van ‘t Coopmanshûs is dat niet. De nieuwe eigenaar, vereniging Hendrick de Keyser, is wel van plan het patriciërshuis eens per maand open te stellen.

Het college schrijft dat is gekeken naar een alternatief dat de Vrienden van de stad Franeker aandroegen, de muur van de voormalige Academiekapel. Dat plan is nog niet uitgewerkt en B en W wijzen erop dat deze muur ook niet op openbaar terrein staat.

Het college houdt liever vast aan terugplaatsing in de binnenmuur van ’t Coopmanshûs, ook omdat Museum Martena zich daarin kan vinden. Volgens B en W komen de stenen zo terug in een museale omgeving en in een historisch pand. Zo vormen ze ‘een duurzame aanwinst voor Franeker en voor Waadhoeke’.