Dit artikel is vandaag gratis

Wandelroute volgt de bevrijders van Normandië tot Berlijn

Bevrijdingsdag 1945. Foto: ANP

Er wordt een wandelroute uitgezet die de geallieerde troepen van 1944/1945 door Europa volgt. Er komt ook een Fries traject.

De Liberation Route Europe wordt gerealiseerd door de gelijknamige Foundation (stichting). In Nederland wordt de stichting gesteund door het V-fonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). De route volgt de opmars van de geallieerde troepen door Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Polen, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland wordt in de regio Arnhem al gewerkt aan het traject. In Fryslân loopt de route van Oldemarkt naar Heerenveen, waar hij vertakt naar Gorredijk en naar Sneek, waar weer een vertakking is naar het Kazemattenmuseum via Pingjum, en naar Leeuwarden, met een zijtakje naar Dronryp, en verder naar Dokkum om bij Lauwersoog naar Groningen te gaan.

Langs de route komen audiopunten waar het verhaal van die plek verteld wordt, en ook informatiepanelen of -schilden in de vorm van een pijl (‘Vector of Memory’). De provincie draagt 50.000 euro bij. Eind 2023 moet het hele project klaar zijn.

www.liberationroute.nl

Nieuws

menu