Wandelroutes met informatiepanelen en kaartjes moeten toeristen langer in Wijnaldum (en ook in Harlingen) houden

Wijnaldum heeft sinds maandag officieel drie wandelroutes mét informatiepanelen en kaartjes. De Terpen en Wierdenroute, Hichtepuntenroute en Winamer kattenroute moeten toeristen langer vasthouden. ,,In onze dorpsvisie staat dat het hier voor mensen goed toeven moet zijn, daar past ook bij dat toeristen langer blijven hangen.”

Wethouder Paul Schoute van Harlingen onthult het informatiepaneel voor wandelroutes in Wijnaldum.

Wethouder Paul Schoute van Harlingen onthult het informatiepaneel voor wandelroutes in Wijnaldum. Foto: Catrinus van der Veen

Harlinger wethouder Paul Schoute onthulde gisteren de informatiepanelen. Daarbij kreeg hij een flyer overhandigd over de routes door en langs het dorp. De tochtjes laten de wandelaar kennismaken met de geschiedenis. Zo is de al bestaande Terpen en Wierdenroute zes kilometer lang en voert langs de Ried, over de terpen van voorheen. ,,Van die terpen maakt Wijnaldum deel uit. De route voert ook langs de plek waar eerder een fibula (zilveren mantelspeld uit de zevende eeuw, red.) is gevonden”, zegt Bernarda Hinrichs, secretaris van Dorpsbelang Wijnaldum.

Af en toe is er van het Archeologisch Steunpunt Wijnaldum ook een vrijwilliger beschikbaar om mee te gaan op de wandelroute, voor meer tekst en uitleg over de geschiedenis van de omgeving.

Mullumer ratten

De Hichtepuntenroute (drie kilometer) voert echt door het dorp zelf en toont kleine straatjes, en bijvoorbeeld plekken waar vroeger de haven zat en de herberg. De Winamer kattenroute toont de meerdere graffiti-kunstwerken van katten op stroomkasten in het dorp. Die zijn de laatste jaren geschilderd. ,,De oorsprong van die bijnaam voor inwoners van Wijnaldum is niet helemaal duidelijk. Maar een oud volksrijmpje verwijst er al naar. Dat gaat zo: ‘De Winamer katten jeie de Mullumer (Midlumer, red.) rotten troch de Harnzer kloksgatten’. De tekst is onlangs in de nieuwe tunnel bij Wijnaldum aangebracht”, zegt Hinrichs. ,,De bijnaam verwijst mogelijk naar de vroegere inwoners als kattige types. Maar dat is niet meer van deze tijd. Er wonen bijzonder plezierige mensen in het dorp.”

Niet alleen opstapplek zijn

De gemeente Harlingen maakte de informatiepanelen voor het drietal routes mede mogelijk. Ze sluiten aan bij de borden die eerder in Harlingen zelf zijn neergezet. Want ook de stad wil toeristen langer vasthouden, en niet enkel een opstapplek zijn voor de boot naar Terschelling en Vlieland, zegt de citymarketeer van Harlingen Kor Wijnja. Zowel de borden in Wijnaldum als Harlingen verwijzen naar de website Harlingen Welkom aan Zee.

,,De routes in Wijnaldum zijn er echt voor het dorp zelf, maar we zijn hierin wel samen opgetrokken. Dorpsbelang Wijnaldum is erg actief geweest”, aldus Wijnja. ,,En we richten ons als Harlingen ook op andere doelgroepen dan de eilandgangers. De toeristen die hier aan de wal verblijven en de eilanden als een dagje opnemen tijdens hun verblijf bijvoorbeeld.”

Volgens Wijnja kan Midlum ook meedoen met de wandelroutes met infoborden, maar dan moet het initiatief uit het dorp zelf komen.

Kaarten digitaal

De wandelroutes zijn op papier beschikbaar, maar moeten ook digitaal ontsloten worden na de zomer. En hoeveel meer toeristen er nu zullen komen of blijven hangen? Hinrichs van Dorpsbelang kan het moeilijk inschatten. ,,We gaan wel bijhouden hoeveel kaartjes er worden afgenomen bij de VVV en B en B’s, maar het is lastig te zeggen hoe groot de toeloop zal zijn. Het is voor de gasten bij B en B’s in ieder geval al een leuke toevoeging aan hun activiteiten.”