Wantrouwen tegen ondermijningsapp in Leeuwarden blijft, tot onbegrip van burgemeester Buma

Moeten alle 1250 ambtenaren in Leeuwarden toegang krijgen tot de meld-een-vermoeden app als zij iets zien wat ze niet vertrouwen? Bij de gemeenteraad leven nog veel ethische bezwaren, tot onbegrip van burgemeester Sybrand Buma.

In een proef van de gemeente Leeuwarden kwamen 25 meldingen van een vermoeden van ondermijning binnen. Dertien waren er terecht.

In een proef van de gemeente Leeuwarden kwamen 25 meldingen van een vermoeden van ondermijning binnen. Dertien waren er terecht. Foto: STHANLY ESTRADA STHANLY ESTRADA

Vierhonderd ambtenaren mochten als proef de app gebruiken, waarmee in 25 gemeenten al gewerkt wordt. Het idee is dat ambtenaren, bijvoorbeeld handhavers en belastingmedewerkers, vaker in aanraking komen met ondermijning dan burgers. Zij kunnen nu al per mail of telefoon terecht bij een gespecialiseerd team van de gemeente. De app maakt het makkelijker een melding te doen, aldus het college van B en W in een brief in oktober. Tijdens de proef kwamen tot nu 25 meldingen binnen, waarvan dertien terecht.

Autoriteit Persoonsgegevens

Nieuws

menu