Wat kunnen we leren van de coronapandemie? 'Zorgverleners zouden meer verantwoordelijkheid moeten krijgen om uitzonderingen op de regels te maken'

Geen totaalverbod meer op ontmoetingen tussen dierbaren in verpleeghuizen, geen radiostilte vanuit gemeenten en zo snel mogelijk meer informatie over bijwerkingen van vaccins. Het zijn drie lessen van de coronapandemie voor een volgende virusuitbraak – of andere crisis in de zorg. ,,We werden destijds overvallen door corona. Nu hebben we de tijd om ons voor te bereiden.”

Sito Drolinga spreekt met haar man Piet, die in woonzorgcentrum Erasmus woont. Op bezoek gaan mocht tijdens de eerste lockdown in maart 2020 niet.

Sito Drolinga spreekt met haar man Piet, die in woonzorgcentrum Erasmus woont. Op bezoek gaan mocht tijdens de eerste lockdown in maart 2020 niet. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Zorgbelang Fryslân verzamelde 240 verhalen van Friese patiënten en ouderen over hun ervaringen tijdens de coronapandemie, tussen maart 2020 en oktober 2021. Op basis van deze verhalen gingen patiëntvertegenwoordigers en zorgaanbieders in gesprek. Daar kwamen 23 adviezen uit om de zorg tijdens een pandemie te verbeteren. Die worden nu gedeeld met Friese beleidsmakers, zorgverzekeraars, gemeenten, de provincie, zorgaanbieders, beroepsorganisaties en instellingen.

Uitzonderingen op strenge regels

Nieuws

menu