Hoe kunnen we het beste omgaan met de mysterieuze mosdiertjes die in massa’s op de stranden aanspoelen en in visnetten terechtkomen?

Ze spoelen weer in groten getale aan: de harige mosdiertjes. Ook de visserij ervaart er veel overlast van. Waar de massastrandingen op onder meer Ameland vandaan komen, blijft een mysterie. Wageningen University & Research (WUR) doet nu in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onderzoek naar de verspreiding van de mosdiertjes, en zoekt daarbij naar mogelijke oplossingen voor de vissers. Het onderzoek moet in september klaar zijn.

Een 'bosje' mosdiertjes uit een aangestrande kolonie op het strand bij Nes op Ameland, te zien van heel dichtbij. De diertjes zijn zelf maar een millimeter groot.

Een 'bosje' mosdiertjes uit een aangestrande kolonie op het strand bij Nes op Ameland, te zien van heel dichtbij. De diertjes zijn zelf maar een millimeter groot. Foto: Jan Spoelstra

Het harig mosdiertje (in wetenschappelijke termen ook wel bekend als Electra pilosa ) is een klein diertje van maximaal een millimeter groot die in kolonies leeft. Het heeft kleine stekeltjes aan het oppervlak en vangt met een soort tentakel voedsel, zoals plankton en microalgen. Mosdiertjes komen over de hele wereld voor en kunnen in elk soort water overleven. De kolonies vormen de vele ‘bosjes’ die we op de stranden zien: het zijn dus honderden diertjes die samenkleven. Ze worden door de stroming van de zee aan land geduwd.

Nieuws

menu