Dit artikel is vandaag gratis

Water, pleinen en gebouwen lichten op tijdens vierde editie lichtkunstfestival LUNA in Leeuwarder binnenstad

De door pianospel aangestuurde installatie 'Keys of light' van het Nederlandse kunstenaars- en ontwerperscollectief Mr. Beam. Foto: Bart Heere & Ben Bender

Van een circulaire maansikkel die over de stadsgracht vaart tot door pianospel aangestuurde projecties op de Oldehove. De Leeuwarder binnenstad is vanaf donderdagavond weer drie avonden lang het nachtelijke decor voor lichtkunstfestival LUNA.

Geen lichtkunstwerken op verborgen plekken, in nauwe steegjes, kelders of in achtertuinen dit keer, maar een ‘coronaproof’ route langs grote pleinen en ruime binnenplaatsen in Leeuwarden. Neemt niet weg dat de vierde editie van Leeuwarden Urban Night Adventure (LUNA) ,,toch weer een zeer avontuurlijke belevenis zal worden”, denkt artistiek directeur Andrea Möller.

,,Het festivalgevoel zal denk ik niet anders zijn dan anders. We blijven buiten, maar met de binnenpleinen van Café Z, de Blokhuispoort, het provinciehuis en de Fryske Akademy tonen we ook kunstwerken op afgesloten locaties. Daarmee hou je het gevoel dat je ook af en toe ergens in en uit gaat.”

Dertien lichtkunstwerken

In totaal telt het vrij toegankelijke LUNA dit keer dertien licht-, geluids- en mediakunstwerken in de openbare ruimte, van makers uit Fryslân tot aan Italië, Finland, Rusland en Japan. Zo strijkt het Nederlandse collectief Mr. Beam in Leeuwarden neer met Keys of light . ,,Vanuit een glazen kas op het Oldehoofsterkerkhof bespelen pianisten een piano die beelden aanstuurt die in het ritme van de muziek op de toren geprojecteerd worden.”

Bij de Westerkade vaart Private Moon van de Russische kunstenaar Leonid Tishkov over de Stadsgracht. Het kunstwerk vertelt een visueel gedicht over een man die de maan ontmoet. De maansikkel die te zien is, is van recyclebaar plexiglas gemaakt door Leeuwarder bedrijf PyraSied, en wordt na afloop weer omgesmeed tot iets anders.

Taalspel met duizend woorden

Onder meer ook in de binnentuin van de Fryske Akademy is het resultaat van een internationale samenwerking te zien. ,,Een taalspel met het thema contact, in de vorm van een 360-graden projectie van duizend woorden”, omschrijft Möller. Het internationaal vermaarde Duitse lichtkunstenaarsduo Detlef Hartung en Georg Trenz sloeg hiervoor de handen ineen met de Friese dichter en architect Grytsje Schaaf. ,, Kontakt is een heel poëtisch en stil werk geworden, prachtig.”

Net als andere jaren kunnen bezoekers kiezen of ze LUNA op eigen houtje of met een tour met gidsen van A Guide to Leeuwarden willen bezoeken. ,,Vanwege corona is de groepsgrootte bij de tours nu alleen beperkt tot maximaal twaalf personen”, zegt Möller. ,,Voor ons geen punt. In het verleden liepen er wel eens rond de tachtig mensen achter een gids aan, voor een optimale beleving van het festival eigenlijk teveel.”

Tickets

De tours zijn voor het eerst ook niet gratis, het benodigde kaartje kost 12,50 euro. ,,Daarvoor krijgen mensen uitleg bij de kunstwerken, kunnen ze eventuele rijen skippen en mogen ze ook naar het Media Art Festival waar ook nog twee lichtkunstwerken te zien zijn.”

Omdat LUNA als doorstroomlocatie geldt, is er voor het festival geen bezoekersmaximum. ,,Bij de pleinen tellen we de aantallen wel, maar dat deden we ook voor corona al om te zorgen dat mensen de ruimte houden om te genieten.”

Liever bescheiden

Het festival zou dit jaar zijn eerste lustrum moeten vieren. Door corona ging LUNA in 2020 echter niet door. Wel maakte de organisatie toen het alternatieve 11 Andere oorden : waarbij elf avonden lang elf bijzondere locaties in Fryslân werden verlicht.

,,Doel is een jaarlijks en grootser festival”, zei Möller bij de eerste editie in 2016 tegen deze krant. ,,Uiteindelijk willen we de hele stad laten gloeien met zo’n dertig à veertig lichtkunstwerken.” De ambities zijn nog altijd groots, maar qua schaal mag het festival inmiddels blijven zoals het is, zegt ze nu. ,,De laatste keer dat ik zelf elders een groot lichtkunstfestival bezocht, werd ik omver gelopen. Dat komt de beleving ook niet ten goede. Dan houden we het liever bescheidener: een festival in een donkere stad met een behapbaar aantal indrukwekkende kunstwerken. Groter is niet per se mooier.”

Lichtkunstfestival LUNA is van 30 september tot en met 2 oktober tussen 18.00 en 23.00 uur in de Leeuwarder binnenstad te zien, www.mediaartfestival.nl/luna-2021/

Nieuws

menu