Zorgen over waterschade in Woudsend: het water stond tot aan de knieën, maar zorgde ook voor plezier

Er hing zondag een vreemde sfeer in Woudsend, waar een wolkbreuk zorgde voor flink wat wateroverlast. Zorgen over waterschade gingen gelijk op met waterpret.

Noa en Anouk van der Meulen drijven op de ondergelopen Vosseleane, terwijl de brandweerauto's Woudsend verlaten.

Noa en Anouk van der Meulen drijven op de ondergelopen Vosseleane, terwijl de brandweerauto's Woudsend verlaten. Foto: Simon Bleeker

,,Natuurlijk nemen mensen even een kijkje nu”, vertelt Rita Bouwma van Dorpsbelang Woudsend. Ze weet precies waar het water in haar dorp hoog stond en waar niet. ,,De twee basisscholen zijn gespaard gebleven, maar het plein ervoor niet. En bij restaurant De Pleats stonden zandzakken voor de deur. Toch is de kelder volgelopen.”

In Woudsend zijn ze wel wat gewend als het om waterschade gaat. Het wat lager gelegen dorp tussen de Hegemer Mar, De Kûfurd en de Sleattemer Mar is vaker aan de beurt bij regenval. Daarom hadden sommige mensen, zoals de eigenaren van het restaurant, maar ook vrijwilligers van Houtzaagmolen De Jager in Woudsend preventief een barrière van zandzakken opgeworpen. ,,Maar tegen de buien van gisteren waren die niet bestand”, zegt Arjan Reekers die vrijwillig molenaar is.

Tot de knieën

Begin van de middag nam hij een kijkje bij de werk- en opslagplaats van de molen, waar vrijwilligers houten meubels maken. Hij schrok enorm. ,,Ik stond tot aan mijn knieën in het water. Het hout was deels nat geworden, maar onze houtbewerkingsmachines en al het andere materiaal ook.” Dat er schade is weet hij wel zeker. ,,Ik durf niet te zeggen hoeveel.” Toen hij de schuur binnenkwam, belde hij direct met zijn collegavrijwilligers. ,,Ik zei: ‘dit is goed mis, jongens.’ Toen hebben we de brandweer gebeld.”

Reekers durft pas morgen de echte schade op te nemen. ,,Maar dit gaat een ingewikkelde verzekeringskwestie worden, vrees ik.”

Vlak buiten het dorp maken Anouk en Noa van der Meulen maar wat leuks van de waterpartij op straat. Op opblaasattributen drijven ze langs het fietspad van de ondergelopen Vosseleanne.

Bouwma leeft mee met ondernemers die zaken misgelopen zijn. ,,Bij De Pleats zou een groep komen lunchen. Bij de camping hebben ze gasten moeten afbellen. En voor de scholen is het ook een valse start”, zegt de woordvoerder van Dorpsbelang.

Frysk op Riis

Elders in Fryslân werden evenementen afgelast vanwege de hevige regenval. De organisatie van het Fries- en streekfestival Frysk op Riis besloot het evenement naar volgende week te verplaatsen. ,,Als ik de foto’s zie van hoe de de Teatertún in Rijs erbij ligt, weet ik dat we de goede keuze hebben gemaakt”, zegt Grytsje Melchers. ,,Het veld waar de bezoekers hadden moeten zitten staat deels blank en de routes ernaartoe ook.”

Het evenement is nu op zondag 29 augustus.