Onvrede in de maatschappij leidt tot protesten en die kunnen zomaar uitmonden in rellen. 'We leven in een snelkookpan'

De golf van protesten en rellen in Nederland stopt waarschijnlijk niet eerder dan er iets zeer heftigs gebeurt waardoor de sympathie verdwijnt, denkt hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes van de RUG.

De politie in Leeuwarden zette bij het gerechtsgebouw op het Zaailand vorige week de ME in om een grote groep mensen te verwijderen die onder meer met vuurwerk gooiden.

De politie in Leeuwarden zette bij het gerechtsgebouw op het Zaailand vorige week de ME in om een grote groep mensen te verwijderen die onder meer met vuurwerk gooiden. Foto: ANP

De rellen bij het Cambuurstadion, in het centrum van Groningen, in Rotterdam en vorige week in Leeuwarden maken duidelijk: we leven in een snelkookpan. De onvrede in de maatschappij leidt tot protesten en die kunnen zomaar uitmonden in rellen. De voelsprieten van de hoogleraar geven aan dat we er voorlopig nog niet van af zijn. ,,Er is opvallend veel sympathie voor de rellende jeugd. Pas als er iets gebeurt waardoor iedereen vindt: dit gaat vijf bruggen ter ver, dan stopt het misschien.”

Protestgolf

Nieuws

menu