Dag drie van het proces wegens seksuele uitbuiting van een 15-jarig meisje uit Drachten: drie klanten voor de rechter

Op de derde dag van het proces rond de seksuele uitbuiting van een vijftienjarig meisje uit Drachten eisten het OM vrijdag celstraffen tegen drie van haar klanten.

De rechtbank in Leeuwarden.

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: SVDP

In totaal stonden donderdag en vrijdag zeven mannen terecht op verdenking van betaalde ontucht met het tienermeisje. Woensdag moesten twee hoofdverdachten zich verantwoorden omdat zij de prostitutie in gang hadden gezet en mogelijk maakten.

Tegen een 62-jarige man uit Balk eiste officier van justitie Jeroen Houwink vrijdag achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Hij had betaalde seks met het meisje en maakte daar bovendien heimelijk video-opnames van. Het filmen met een verborgen camera beoordeelt het OM als vervaardiging van kinderporno.

Tegen een 27-jarige Groninger eiste Houwink twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Hij ontving het meisje thuis en had daar betaalde seks met haar. Houwink: ,,Uit de verklaring van het meisje blijkt dat deze afspraak niet prettig is verlopen.”

De man verklaarde dat hij alleen haar hand had aangeraakt, maar wel het volledige afgesproken bedrag had betaald. De officier vond dat ongeloofwaardig, omdat het meisje nauwkeurig heeft omschreven welke ontuchtige handelingen ze allemaal heeft moeten ondergaan.

Andersoortige zaak

De zaak tegen een 34-jarige Drachtster acht Houwink anders dan de andere zaken in dit proces. Deze man kende het meisje en haar familie goed. Hij had meerdere malen seks met haar, maar het was geen betaalde seks.

Houwink: ,,Het betreft desondanks wel een verboden contact tussen een volwassene en een meisje van vijftien. De verdachte stelde de bevrediging van zijn eigen lustgevoelens boven de belangen van het slachtoffer. Hij doorkruiste hierdoor de seksuele ontwikkeling van een minderjarige, terwijl een minderjarige ongestoord hoort te kunnen groeien tot volwassenheid, zeker ook op seksueel vlak. Dan maakt het niet uit of het slachtoffer instemde of zelfs initiatief nam voor de seks.”

Hij eiste twee jaar cel tegen de Drachtster, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Donderdag werden al celstraffen (deels voorwaardelijk) geëist tegen een 23-jarige man uit Franeker (tien maanden), een 40-jarige Drachtster (dertig maanden), een 47-jarige man uit Delfzijl (vijftien maanden) en een 25-jarige Leeuwarder (tien maanden).

Tegen de twee 22-jarige mannen uit Hurdegaryp en Burgum die het meisje uitbuitten en aanboden werd woensdag drie jaar respectievelijk een half jaar geëist, deels voorwaardelijk. De rechtbank doet in alle zaken uitspraak op 16 juli.