Dit artikel is vandaag gratis

Weerman Gerrit Hiemstra uit Balk krijgt Machiavelliprijs

Gerrit Hiemstra. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Weerman Gerrit Hiemstra krijgt de Machiavelliprijs 2021. De stichting achter de prijs laat weten dat Hiemstra wordt gelauwerd, omdat hij ,,klimaatverandering en de gevolgen daarvan op aansprekende wijze inzichtelijk maakt voor een breed publiek”.

Stichting Machiavelli stelt dat de meteoroloog onbedoeld is uitgegroeid tot boegbeeld van de klimaatbeweging. Het juryrapport schrijft: ‘Met een tomeloze energie brengt hij de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering over het voetlicht. Hij legt uit, hij licht toe en hij spreekt tegen, waar nodig. Alles in begrijpelijke taal, met wetenschap als basis.’

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Vorig jaar was die voor hoogleraar virologie Marion Koopmans en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers. Het jaar daarvoor voor Elliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat.

Het is gewoon mijn werk

Hiemstra zelf zei op Radio 1 dat hij het zich niet had gerealiseerd wat voor impact het heeft wat hij doet. ,,Het is gewoon mijn werk”, zo zei hij tegen presentator Astrid Kersseboom. ,,Het is natuurlijk iets wat echt is, een echt probleem, een reëel probleem dat je niet weg kan redeneren. We kunnen er van alles van vinden, maar het gaat niet weg.” Hij zei het bijna als een plicht te zien het onderwerp naar voren te blijven brengen. ,,De wetenschap is zo overduidelijk over dit onderwerp, dus moet je er iets mee doen. En dat is door te proberen de essentie eruit te halen en die voor het voetlicht te brengen zodat mensen weten wat er aan de hand is.”

De Machiavelliprijs wordt uitgereikt op woensdag 9 februari door Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli, in Den Haag. Het is de 33e keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Nieuws

menu