Dit artikel is vandaag gratis

Weerman Piet Paulusma overleden op 65-jarige leeftijd

Piet Paulusma. Foto: ANP Foto: ANP

Weerman Piet Paulusma is zondagmiddag op 65-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Omroep MAX gemeld namens de familie. Paulusma overleed in Medisch Centrum Leeuwarden aan de gevolgen van kanker. Hij was al geruime tijd ziek, maar wilde hier geen ruchtbaarheid geven.

,,Het is ongelooflijk hoe dapper Piet zijn ziekte heeft ondergaan”, stelt omroepbaas Jan Slagter. ,,Zolang het nog ging, wilde hij door met werken.” Donderdag presenteerde de weerman voor het laatst op televisie, vrijdag was hij nog te horen op de radio. ,,Het is vreselijk verdrietig dat we hem nooit meer zijn kenmerkende uitsmijter ‘oant moarn’ horen zeggen”, aldus Slagter.

Bij Omrop Fryslân kwam Piets tweelingbroer Lume aan het woord: „We wisten allemaal wel dat er wat aan de hand was, maar dat het zo snel zou gaan, daar staan we versteld van”. Piet was al een lange tijd ziek vertelde Lume, „Hij wilde beslist dat dat niet bekend werd, wat soms wel lastig was. Donderdag had hij nog opnames gemaakt, maar dat kon al bijna niet meer. Daar heb ik veel bewondering voor.”

Paulusma begon zijn carrière als weerman in 1985 bij Omrop Fyslân. Daar heerst grote verslagenheid, meldt de redactie in een persbericht. ,,Hy hat fan 1985 ôf it waarberjocht foar ús dien. Hy wie in fêste wearde foar de Omrop dy’t altiten paraat stie foar ús en wie boppe al in bysûnder fijne man om mei gear te wurkjen”, zegt eindredacteur Sybren Terpstra in het bericht.

SBS6

Sinds september 1996 bracht Paulusma voor SBS6 dagelijks Piets Weer vanaf steeds andere locaties in het land. Na 23 jaar liet SBS weten afscheid te nemen van het Friese icoon omdat de zender het tijd vond voor ‘iets nieuws’.

Paulusma stapte daarna over naar Omroep MAX, waar zijn weerbericht op 1 januari 2020 voor het eerst te zien was bij Tijd voor MAX. Paulusma verzorgde dagelijks een item in het programma. Ook was de meteoroloog twee keer per dag te horen op NPO Radio 5.

In januari dit jaar werd Paulusma benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor Fryslân en talrijke goede doelen. Hij werd drie keer uitgeroepen tot populairste weerman van het jaar.

Omroep MAX zendt dinsdag in Tijd voor MAX een eerbetoon uit aan Paulusma met als titel Oant Moarn.

Interview

Piet Paulusma was tot november vorig jaar de vaste weerman van het Friesch Dagblad . Ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum sprak hij met ons over zijn vak en zijn landelijke bekendheid.

Nieuws

menu