Dit artikel is vandaag gratis

Wegen zijn lokaal spekglad: Friese scholen laten leerlingen (nog even) thuisblijven en Arriva schrapte de eerste busritten van deze ochtend

Op meerdere plekken in het land gebeurden ongelukken door de gladheid, zoals bij Wilnis (provincie Utrecht). Foto: ANP

Glibberen en glijden: het is in verschillende delen van het land vrijdagochtend nog glad door ijzel. In het Noorden reden tot ongeveer 7.45 uur geen bussen van Arriva, daarna werd de dienstregeling weer opgepakt. Scholen passen de lessen aan.

Op de Waddeneilanden na geldt in heel Nederland vrijdagochtend code geel. Het kan verraderlijk glad zijn, aldus het KNMI. De gladheid houdt tot het einde van de ochtend aan, zo is de verwachting.

Op meerdere plekken zijn de afgelopen uren ongevallen gebeurd, mogelijk vanwege de gladheid. Of het aantal ongelukken hoger ligt dan anders, kon de ANWB vrijdagochtend niet zeggen. ,,Het is vooral op de binnenwegen glad”, aldus een woordvoerder.

Rijkswaterstaat heeft een aangepaste maximum snelheid op de borden gezet. ,,Wees zelf ook extra alert en pas vooral op verbindingswegen en afritten je snelheid aan”, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat zegt waar nodig te strooien. Strooiwagens hebben sinds donderdagavond ruim vijf miljoen kilo zout gestrooid en afgelopen nacht ruim 76.000 kilometer gereden.

Telefoon roodgloeiend

Friese scholen werden vrijdagochtend massaal gebeld door ouders over het wel of niet laten komen van hun leerlingen. ,,Blijf maar thuis”, zo luidde het advies op Piter Jelles De Brêge in Leeuwarden. ,,De telefoon staat hier roodgloeiend”.

Op de Campus Middelsee in St.-Annaparochie zijn er in ieder geval tot 10.00 uur geen lessen. ,,De eerste twee uren zijn geschrapt’’, heeft de school laten weten. Het managementteam overlegt nog over het verdere verloop van de dag.

Op CSG Liudger in Drachten daar gaan de lessen gewoon door. ,,Het was wel pittig, maar de school loopt gewoon vol met leerlingen.”

Fietsers onderuit

In Leeuwarden gingen donderdagavond op verschillende plekken in de stad fietsers onderuit. De gemeente liet weten ‘bij de eerste aankondiging van neerslag een strooiactie in gang (te hebben) gezet.’ De nattigheid bleek groter dan verwacht. Rond 21.00 uur gingen strooiers met een volle bak zout weer de weg op.

Nieuws

menu