Wergea is een week lang voorbeelddorp voor Fryslân: Elke dag zwemmen, fietsen, wandelen en lokaal eten

Eind juni draait een week lang alles in Wergea om gezondheid, hergebruik, cultuur en klimaat. Het is een opstapje naar Arcadia 2025 waar het de bedoeling is dat heel Fryslân volgens de regels van de bloeizone gaat leven.

Jitske Reinsma, Jet Windig en Margriet Groenwold (v.l.n.r.) knappen boomspiegels op in Wergea. Het dorp is al een van de bloeizonedorpen maar eind juni is het een week lang voorbeelddorp voor Fryslân.

Jitske Reinsma, Jet Windig en Margriet Groenwold (v.l.n.r.) knappen boomspiegels op in Wergea. Het dorp is al een van de bloeizonedorpen maar eind juni is het een week lang voorbeelddorp voor Fryslân. Foto: Marcel van Kammen

Tot nu toe telt Fryslân vijftien zogeheten bloeizonedorpen waar inwoners zich hard maken voor een leefomgeving waar je gezond oud kunt worden. Wergea is daar een van maar tijdens Wergea Bloeit: jou it troch! van 19 tot 25 juni staat er nog veel meer op stapel, vertelt Bouwe de Boer. Hij is namens Freonen fan Fossylfrij Fryslân betrokken bij de organisatie van de themaweek, samen met Arcadia , Welcome to the Village en tien clubs uit het dorp. ,,We zijn net begonnen met het verzamelen van initiatieven en hebben al tientallen ideeën binnen.”

Lokaal eten